Mladi so do zdaj unovčili tretjino digitalnih bonov v vrednosti 11 milijonov evrov. Foto: EPA
Mladi so do zdaj unovčili tretjino digitalnih bonov v vrednosti 11 milijonov evrov. Foto: EPA

Digitalni boni '22 so upravičencem od 15. junija na voljo v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Finančne uprave RS. Njihova skupna vrednost je 33,2 milijona evrov, v skladu z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti pa jih je mogoče uporabiti za nakup računalniške opreme, so sporočili iz vladne službe za digitalno preobrazbo.

Učenci zadnjih treh razredov osnovne šole, dijaki in študentje imajo na voljo bone v vrednosti 150 evrov, tudi če se šolajo v tujini. Pri trgovcih s sedežem v Sloveniji jih lahko unovčijo izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, in sicer do 30. novembra letos.

Pozneje bodo lahko bone '22 za nakup računalniške opreme uporabili tudi starejši od 55 let, vendar šele po vključitvi v katerega od subvencioniranih programov neformalnega izobraževanja s področja digitalnega opismenjevanja. Seznam izvajalcev izobraževanj bo vladna služba objavila najpozneje v začetku avgusta.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojamenova Duh. Foto: BoBo
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojamenova Duh. Foto: BoBo

Za starejše je izobraževanje pogoj

Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo potrebna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Prejšnji minister za digitalno izobrazbo Mark Boris Andrijanič je sicer junija razkril, da se bo lahko zaradi majhnih zmogljivosti lahko v ta izobraževanja vključilo le 5000 udeležencev.

DZ je zakon o spodbujanju digitalne vključenosti sprejel v času vlade Janeza Janše februarja letos in zdajšnja ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je do njega precej kritična. Prepričana je, da digitalni boni ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, zato je že napovedala spremembe zakona.

Spremembe zakona naj bi šle po njenih besedah v smeri, da bi namesto za nakup tehnološke opreme namenili več denarja za tečaje osnovnih digitalnih veščin.