Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maj je bil za solinarje katastrofalen, saj je padlo skupno okoli 180 milimetrov dežja, ki je bil tudi razporejen skozi ves mesec, je pojasnil Dario Sau, ki v Sečoveljskih solinah bdi nad pridelavo soli.

"Dežja je bilo kar precej in tudi razporejen je bil tako, da je bilo nemogoče, da bi sploh kaj opravili," je dejal in dodal, da so sicer že v začetku aprila začeli pripravljalna dela za pripravo visoko koncentriranih slanic, a je poznejše deževje to delo izničilo.

Konec prvega tedna v juniju jim je le uspelo izprazniti vso deževnico, kar pomeni, da so bili "na ničli". Z 10. junijem so nato solinarji najemniki začeli pripravljati solna polja. Tako so pripravili kondenzacijske bazene in konec meseca so se pri najbolj pridnih začeli pojavljati prvi kristali soli.

Pri tem jim je uspelo nabrati nekaj malega soli, nato so v juliju dobili novo pošiljko dežja.

Do zdaj jim je po grobi oceni uspelo pridelati od 25 do 30 ton soli. Zdaj so se ponovno pojavili kristali soli, tako da bodo prvi solinarji že danes grabili prve kupčke soli. Ob lepem vremenu pa bi ta konec tedna lahko že pridelovali tudi po tono soli na vsakega solinarja.

Sicer pa Sau težko napoveduje, saj je vreme nepredvidljivo. Kot je dodal, bi od zdaj naprej potrebovali vsaj en mesec lepega vremena.