Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja začel postopek testiranja 10.000 ton indonezijskega premoga. Testiranje bo predvidoma končano v prvi polovici oktobra, ko bo o doseženih rezultatih izdelan podroben elaborat in bo z njegovo vsebino seznanjen tudi na novo ustanovljen odbor, so sporočili z velenjske občine.

Člane odbora, ki so se v četrtek sestali na drugi seji, je vodstvo Teša seznanilo z že opravljenimi dejavnostmi in načrtovanimi postopki v povezavi s sosežigom uvoženega premoga. Sledilo bo zaporedno testiranje drugih, predvidoma petih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Uvoznik testnih količin premoga je Teš. Ko bo test posamezne vrste premoga končan, bo Teš Premogovniku Velenje in odboru predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog kažejo, da je ta premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen. Odbor bodo javnost, lokalni skupnosti Velenje in Šoštanj, Teš, Premogovnik Velenje, Holding Slovenske elektrarne ter ministrstvo za infrastrukturo sproti in pregledno seznanjal s svojimi stališči do primernosti in rezultatih testiranja ter drugih posebnostih uvoza premoga.

Sorodna novica Velenjski župan Peter Dermol: Uvoza indonezijskega premoga nismo nikoli podpirali

Zaradi velike energetske krize v Evropi in tudi v Sloveniji je vlada odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovnik Velenje proizvodnje ne bo zvišal na zadovoljivo raven. Velenjski mestni svet pa je oktobra leta 2020 sprejel sklep, v katerem nasprotuje uvozu premoga v Teš.

"Zavedamo se, da so se razmere na trgu spremenile, a v Šaleški dolini ne želimo, da se poslabšajo doseženi ekološki parametri in posledično kakovost bivalnega okolja. Zato je Dermol s sklepom imenoval omenjeni odbor, ki ga sestavljajo vodja Franc Žerdin, namestnica vodje Urša Zgojznik, Jaro Vrtačnik, Vilma Fece, Klemen Kotnik, Viktor Drev in Franc Obu. Odbor je ustanovljen z namenom, da javnost pravočasno opozori na morebitne nevarnosti in poslabšanje različnih parametrov v primerjavi z obdobjem pred sosežigom," so še navedli na občini.