Ministrica za proračun Maria Jesus Montero. Foto: EPA
Ministrica za proračun Maria Jesus Montero. Foto: EPA

Rezervni pokojninski sklad je v Španiji zamišljen kot pomoč državi pri financiranju pokojnin v času slabega stanja javnih financ. V pokojninskem skladu je bilo ob koncu lanskega leta 2,2 milijarde evrov.

Pokojninski sklad je še leta 2011 vseboval 66 milijard evrov, vendar je španska vlada po finančni krizi, med katero so milijoni Špancev ostali brez dela, iz sklada počrpala praktično vsa sredstva.

Leta 2021 je parlament odobril reformo pokojninskega sistema, ki vključuje 0,6-odstotni dodatek k socialnim prispevkom – imenovan "mehanizem medgeneracijskega kapitala" – za financiranje sklada.

Bo vlada uskladila pokojnine z rastjo cen?

Vladni vir je za Reuters povedal, da bi lahko vlada letos uresničila napoved o dvigu pokojnin v skladu z rastjo cen življenjskih potrebščin, saj imajo v državi letos dobre podatke o zaposljivosti in so presegli mejo 20 milijonov zaposlitev. V Španiji sicer živi 47,5 milijona ljudi.

Ministrica Montero sicer ocenjuje, da bodo cene življenjskih potrebščin narasle za 8,5 odstotka, skupna poraba sredstev za upokojence pa naj bi se zaradi novih upokojitev povečala za 11,5 odstotka.