Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Dušan Mes sedi na vrhu Skupine Slovenskih železnic že devet let, pred dobrim mesecem je zasedel še položaj direktorja hčerinske družbe ŽGP, kjer je bil do imenovanja na direktorsko mesto tudi nadzornik. Gre za dobro, a začasno rešitev, ki je zakonita, nam pojasni prvi nadzornik Slovenskih železnic Aleksander Mervar: "Ta funkcija se opravlja brezplačno, zato ne prejema plačil, dejstvo pa tudi je, da je prejšnji predsednik uprave dal odpoved nenapovedano."

Zasedanje dveh položajev hkrati ni prvič, pa dodaja generalni direktor Mes: "So določene rešitve za krajše obdobje, zato da stvar nemoteno posluje. Tako da konfliktov interesov, kopičenje funkcije, to je pa za lase privlečena stvar."

Da stvar vendarle ni za lase privlečena, pa opozarja pravnik Borut Bratina. Sploh v tem primeru, ko je hčerinska družba ŽGP celo delniška družba in ima poleg države še druge lastnike. "To je lahko shizofrena situacija, tak direktor, ki je hkrati v odvisni in obvladujoči družbi, mora igrati dve vlogi. Gotovo pa je ta vpliv večinskega delničarja v nasprotju z drugimi delničarji. Tu ni potrebnih nobenih pisnih navodil, ker direktor sam sebi daje navodila."

In samega sebe lahko nadzira. Podobno sporočilo imajo tudi na Slovenskem državnem holdingu, kjer opozarjajo na nujnost izogibanja nasprotju interesov in okoliščinam, ki bi vodile v nasprotje interesov, a teh na Slovenskih železnicah, kot pravijo, ni.

Konflikt interesov prvega moža SŽ-ja Mesa?