Bo srbska banka AIK prevzela Gorenjsko banko? Foto: BoBo
Bo srbska banka AIK prevzela Gorenjsko banko? Foto: BoBo

AIK banka, ki je o nameri obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), agencijo za varstvo konkurence, upravo Gorenjske banke ter predstavnike delavcev tako Gorenjske banke kot AIK, bo prevzemno ponudbo objavila najkasneje v 30 dneh in ne prej kot 10 dneh po objavi prevzemne namere, izhaja iz objave v Delu.

AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića je prvič namero za prevzem Gorenjske banke objavila sredi predlanskega decembra, a postopkov ni izpeljala do konca, ker ji prevzema ni dovolila slovenska centralna banka. Dovoljenje je vmes dobila, a po zakonu o prevzemih eno leto ni smela objaviti nove prevzemne namere in ponudbe.

S Savo dogovorjeni za nakup 37 odstotka
AIK je z družbo Sava dogovorjena za nakup 37,6 odstotka delnic te banke. Kupnino za ta delež v višini 298 evrov na delnico oz. skupaj 43 milijonov evrov je srbska banka do junija deponirala na fiduciarnem računu pri KDD-ju. Srbski banki so dovoljenje za povečanje deleža nad 50 odstotkov Gorenjske banke poleg Banke Slovenije izdali tudi srbska centralna banka ter slovenski in srbski varuh konkurence.

Kot je poročal spletni portal Siol, pa je srbska banka tudi uradno presegla prevzemni prag v Gorenjski banki, v zadnjih dneh naj bi kupila večji paket delnic Gorenjske banke in tako lastniški delež povečala na 33,82 odstotka vseh delnic. Na ATVP-ju nezakonito preseganje prevzemnega praga štejejo kot prekršek, tako da lahko prevzemniku naložijo plačilo globe.

V AIK banki naj bi sicer načrtovali zamenjavo članov uprave Gorenjske banke. Sredi decembra lani je po prejemu dovoljenja Banke Slovenije za opravljanje funkcije vodenje banke prevzel Mario Henjak. Člana uprave Davida Benedeka naj bi po navedbah časnika zamenjal Marko Filipčič, članico uprave Mojco Osolnik Videmšek pa Aljoša Buček Gasser, je ta teden poročalo Delo.