Foto: www.hit.si
Foto: www.hit.si

Stavka poteka v igralnicah Drive-in v Vrtojbi, Perla in Park v Novi Gorici ter v igralnici Mond v Šentilju. Stavka bo trajala vse do 2. ure zjutraj, so sporočili iz Hita. Igralniški delavci naj bi stavkali tudi v soboto od 18. do 2. ure in v nedeljo od 16. do 24. ure.

Stavka ni napovedana le za ta konec tedna, temveč za vse preostale konce tednov do konca leta. Nadaljevanje stavkovnih pogajanj je predvideno prihodnji teden v torek.

Sindikat je 16. septembra delodajalcu poslal 18 stavkovnih zahtev. V nekaterih zahtevah so med pogajanji zbližali zahteve, pri nekaterih drugih pa so že dosegli dogovor, so sporočili iz SIDS.

Sorodna novica V novogoriškem Hitu napovedana stavka

Tako je pogajalska stran sindikata sprejela ponudbo, da se delavcem Hita do konca leta 2022 nameni iz naslova božičnice ali draginjskega dodatka skupaj milijon evrov, kar bi pomenilo okrog 640 evrov na zaposlenega.

Pogajalski skupini se morata uskladiti še o delovnih urah zaradi reorganizacije dela, dodatku za delo ob vikendih, organizaciji valejske službe ter začetku pogajanj za spremembo panožne kolektivne pogodbe.

"Pod zgoraj navedenimi pogoji je pogajalska stran sindikata pripravljena zamrzniti stavko do novembra, pri čemer se glede pogojev ni pripravljena pogajati," je sindikat zapisal v sporočilu.

V sindikatu so zapisali še, da zahtevajo le to, kar je "v uporabi že vrsto let". Med drugim naštevajo potrditev sporazuma o delovnem času, organizacijo ustrezne strežbe na igralnih mestih, kar je trenutna uprava ukinila, dodatek za vikend, katerega prejemajo le določeni zaposleni. Prepričani so, da ne zahtevajo nič takega, kar bi ogrozilo poslovanje podjetja.

Sindikat vodstvu podjetja med drugim očita negospodarno ravnanje, negospodarno investicijo v igralnici Park, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo. Med 18 zahtevami sindikata je tudi zahteva po odstopu uprave.

Uresničitev stavkovnih zahtev sindikata je po prvih ocenah uprave Hita, ki očitke na svoj račun zavrača, ovrednotena na deset milijonov evrov na letni ravni. To bi pomenilo 20-odstotno povišanje stroškov dela.

Stavki se niso pridružile igralnice Aurora v Kobaridu, Korona v Kranjski Gori in Fontana v Rogaški Slatini, so za MMC pojasnili v Hitu.