"Uprava se niti za milimeter ni približala stavkovnim zahtevam, celo zaostrila je svojo ponudbo pod pogojem, da se SIDS odpove možnosti stavke do sprejetja nove kolektivne pogodbe," so sporočili iz sindikata igralniških delavcev. Foto: BoBo

Stavka igralniških delavcev se je ob 15. uri že začela v igralnici Aurora v Kobaridu, v drugih igralnicah pa so igralniški delavci glede na napovedi začeli stavkati ob 17. uri. V večini igralnic naj bi stavka trajala do 3. ure zjutraj. V podobnem obsegu je napovedana tudi za soboto in nedeljo ter za vse preostale konce tedna do sklenitve dogovora z vodstvom.

Uprava družbe Hit ob dogajanju poudarja, da so stavkovne zahteve, ki se po vsebini bistveno ne razlikujejo od tistih iz prejšnje stavke, že bile predmet obravnave, pogajanj in končno tudi stavkovnega dogovora, ki je bil sprejet 13. oktobra. "Zavez iz tega dogovora se uprava drži in jih izvaja. Skladno z njim so se stroški dela v družbi Hit letno povišali za dva milijona evrov," so zapisali.

Sorodna novica SIDS in uprava Hita brez dogovora, stavka vse bližje

Uprava družbe zahtevo po dodatnih sredstvih v vrednosti okoli pet milijonov evrov letno, ki bi jih prinesla sklenitev dogovora na današnjih pogajanjih, opredeljuje kot neodgovorno in neutemeljeno.

Iz Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) pa so sporočili, da na pogajanjih dogovora ni bilo. "Uprava se niti za milimeter ni približala stavkovnim zahtevam, celo zaostrila je svojo ponudbo pod pogojem, da se SIDS odpove možnosti stavke do sprejetja nove kolektivne pogodbe," so v sporočilu zapisali v sindikatu igralniških delavcev.

Dodatno zaostritev bi lahko pomenilo neizplačilo božičnice

Člani sindikata Vrba se tokratni stavki SIDS-a ne bodo pridružili. Osredotočeni so predvsem na izplačilo božičnice, za katero vse kaže, da naj bi bila izplačana vsem zaposlenim. Če se to ne bo zgodilo, se bodo o morebitni stavki z zahtevo po izplačilu božičnice odločali pozneje, je povedal predsednik sindikata Vrba Tomaž Vidrih.

Ob neizplačilu božičnice in posledično morebitni stavki razmišljajo tudi v Hitovem sindikatu gostinstva in turizma, ki združuje okoli 300 delavcev v gostinstvu in strokovnih službah.
Uprava novogoriške igralniške družbe je predstavnike sindikata Vrba in Hitovega sindikata gostinstva in turizma povabila na sestanek prihodnji teden, da bi se dogovorili glede izplačila božičnice.