Foto: www.hit.si
Foto: www.hit.si

"Sindikat SIDS že dve leti opozarja na večje kršitve, diskriminacije in spremenjene delovne razmere, vendar od uprave dobivamo minimalen ali nikakršen odziv," je povedal predsednik SIDS-a Erik Krašna.

Zato so se v petek sestali predstavniki sindikatov in uskladili zahteve do uprave. Sindikata GIT in Vrba morata potrditev za predlagane zahteve dobiti do konca tedna še na izvršnih odborih, nato jih bodo poslali upravi Hita. Šele nato jih bodo razkrili tudi javnosti, so pojasnili.

"Nadzornemu svetu smo poslali že drugi dopis, saj vse skupaj presega meje zdravega okusa in se približuje vrelišču. Imamo že izoblikovane stavkovne zahteve. Hkrati s trenji v podjetju se odvijajo tudi spremembe zakona o igrah na srečo in trenutna uprava javno podpira tako privatizacijo kot ukinitev licenc, čemur pa zaposleni izrecno nasprotujemo," je še povedal Krašna in dodal, da so sindikati prvič v vseh teh letih enotni, po fazi usklajevanj pa bodo zadnjo besedo dali zaposleni.

Stavke v Hitu sicer ne podpirajo vsi zaposleni. Najbolj so ji naklonjeni v novogoriških igralnicah, polovično podporo naj bi imela morebitna stavka v Kranjski Gori, nasprotujejo pa ji zaposleni v igralnici v Šentilju.

Uprava: Razlogov za zaostrovanje odnosov ni

Uprava Hita z zahtevami sindikatov, ki naj bi predstavljale osnovo za morebitno napoved stavke, ni seznanjena, so povedali v kabinetu predsednika uprave. "Ko bodo zahteve jasne in znane, bo uprava družbe konkretno odgovorila socialnim partnerjem in tudi obvestila javnost. Vodstvo družbe zagotavlja, da se dogovori s socialnimi partnerji dosledno izvajajo, zato razlogov za zaostrovanje odnosov ni. Stavka je legitimna pravica zaposlenih, ki mora imeti ustrezno zakonsko podlago. Gre za odločitev in odgovornost socialnih partnerjev," so navedli.

Zapisali so še, da je vodstvo družbe v času pandemije poskrbelo za vse ustrezne mehanizme in sredstva, da je podjetje obstalo in so delavci ohranili zaposlitve. Igralniški družbi je ob zaprtju dejavnosti pomagala pomoč države, ki je v času epidemije zagotavljala obstoj in omogočila preživetje družbe ter njenih zaposlenih.

"Družba Hit od 1. julija lani ni več prejemnica državnih pomoči in si preživetje zagotavlja sama, kljub omejitvam pri prehajanju meja z Avstrijo in Italijo," so dodali.