Mariborska livarna Maribor naj bi imela še večjo izgubo od objavljene. Foto: Andrej Likavec
Mariborska livarna Maribor naj bi imela še večjo izgubo od objavljene. Foto: Andrej Likavec

Okoli 220 delavcev je v mariborskem Sanitecu, hčerinskem podjetju Mariborske livarne Maribor (MLM), v torek zjutraj začelo stavkati zaradi neizplačila plač in negotovosti glede usode podjetja. Nekateri lastniki so namreč zavrnili predlog dokapitalizacije, po kateri bi se terjatve NKBM-a, Abanke Vipe in Probanke konvertirale v lastniške deleže.

Predsednik uprave Mariborske livarne Maribor Boris Šlamberger je ob tem napovedal, da bodo v podjetju verjetno iskali državno pomoč. "Ljudje so zaskrbljeni in prizadeti, a v tem trenutku nekih pametnih oziroma končnih rešitev nimamo," je po današnjem sestanku povedal Šlamberger. Po njegovih besedah rešitve še iščejo, zaostalih plač pa ne morejo izplačati.

Šlamberger je tudi ponovil, da se proizvodnja v MLM-ju lahko nadaljuje le v zmanjšanem obsegu, kar pomeni, da bi lahko delala le tretjina od 220 zaposlenih. "To je tisto, kar je mogoče na trgu plasirati, za nadaljevanje pa se bomo še pogovarjali," je pojasnil Šlamberger.

Šlamberger upa tudi na državno pomoč, a o pogovorih, ki tečejo v tej smeri, še ni želel govoriti. Ob tem je priznal, da je izguba podjetja večja od doslej objavljene, a zaradi zaupnosti podatkov ni želel razkriti novih številk.