Srbski predsednik Aleksandar Vučić in bolgarski predsednik Rumen Radev na slovesnosti ob začetku del. Foto: Reuters
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in bolgarski predsednik Rumen Radev na slovesnosti ob začetku del. Foto: Reuters

Slovesnosti sta se udeležila tudi bolgarski predsednik Rumen Radev in njegov srbski kolega Aleksandar Vučić, ki sta projekt označila kot pomemben korak k izboljšanju oskrbe s plinom v celotni regiji.

Letna zmogljivost plinovoda bo 1,8 milijarde kubičnih metrov plina, prenos pa bo mogoč v obe smeri. Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru mehanizma za povezovanje Evrope.

Kot sta ob začetku gradbenih del na območju bolgarskega Kostinbroda poudarila Radev in Vučić, želijo s plinovodom zagotoviti nove vire oskrbe in s tem povečati energetsko varnost.

"Ta povezava nam daje priložnost, da zagotovimo oskrbo za nas, Srbijo in regijo po najugodnejših cenah," je dodal bolgarski minister za energetiko Rosen Hristov.

Na jugovzhodu Bolgarije od lanskega oktobra deluje tudi plinovod z Grčijo, ki ga državi prav tako omenjata kot pomemben prispevek k energetski varnosti. Vprašanje zanesljive oskrbe z energenti je v ospredju od začetka ruske invazije v Ukrajini, saj je Rusija za številne države predstavljala glavni vir energentov.

Bolgarija je brez ruskega plina, od katerega je bila močno odvisna, ostala konec lanskega aprila, saj ga ni želela plačevati v rubljih, kot je zahtevala Moskva. Nadomestiti ga skuša z alternativnimi viri energije.