Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po predlogu novele zakona bi zavezancem, ki dnevno odhajajo na delo v drugo državo, celoten znesek davčno priznanih stroškov v zvezi z delom odbili od odmerjene dohodnine. S tem bi jim omogočili, da se jim stroški nadomestila za malico ter prevoza na delo in z dela priznajo v neto znesku, so zapisali v predlogu novele zakona.

V večini evropskih držav delodajalci zaposlenim niso dolžni plačevati stroškov za prehrano in prevoz. Te razlike je slovenska davčna zakonodaja že zaznala v preteklosti, zato je bila sprejeta rešitev, po kateri stroški v zvezi z delom čezmejnim delavcem znižujejo davčno osnovo. Pri "domačih delavcih" pa so v celoti izvzeti iz obdavčitve. Delavcu migrantu pa se v celotnem znesku vštevajo v davčno osnovo in lahko določen fiksni znesek uveljavljajo le kot davčno olajšavo, so pojasnili predlagatelji.

Sindikat že od začetka opozarja na nepravično obravnavo stroškov

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je spomnil, da že od vsega začetka obstoja sindikata opozarjajo na nepravično obravnavo stroškov v zvezi z delom. "Večkrat smo vladam dokazali diskriminacijo z izračuni, vendar smo vedno naleteli ne samo na gluha ušesa, ampak tudi na sprenevedanja," je zapisal v objavi na spletni strani sindikata.

Predlog novele zakona o dohodnini, za katerega se je danes začelo zbiranje podpisov, je po njegovih besedah najbližje pravični ureditvi, saj "dodeljuje stroške iz dela zaposlenega v tujini v enaki obliki kot zaposlenemu v Sloveniji".

Zbiranje podpisov poteka do 3. junija, osebno na upravnih enotah ali elektronsko pred portala e-uprava.

Težave so se začele leta 2005

Težave za slovenske delavce, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, so se začele leta 2005, ko je bil v Sloveniji uveljavljen nov zakon o dohodnini, ki je uvedel obdavčenje osebnih dohodkov po t. i. svetovnem dohodku. S tem je razširil krog davčnih zavezancev rezidentov tudi na osebe, ki so svoje dohodke pridobivale zunaj Slovenije, predvsem v sosednjih Avstriji in Italiji.

Za leto 2005 so tako ti delavci prejeli tudi zelo visoke zahtevke za doplačilo dohodnine, zato so leta 2006 ustanovili Civilno iniciativo Apače, ta pa je leta 2016 prerasla v Sindikat delavcev migrantov Slovenije.

Davčna obravnava stroškov v zvezi z delom čezmejnih delavcev je bila tudi predmet ustavne presoje, ki jo je leta 2019 vložila skupina poslancev SDS-a in NSi-ja. Ustavno sodišče je odločbo objavilo februarja lani, v njej pa zapisalo, da pobudniki niso izkazali neenake obravnave z delavci, ki delajo v Sloveniji.