Foto: BoBo
Foto: BoBo

Januarja se je v evidenco brezposelnih na zavodu za zaposlovanje prijavilo 8240 brezposelnih oseb, kar je 62,9 odstotka več kot decembra in 4,8 odstotka manj kot januarja 2022. Med novoprijavljenimi je bilo 543 iskalcev prve zaposlitve, 4678 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 64 brezposelnih zaradi stečajev, ob tem pa še 1403 presežni delavci.

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo enkrat več prijav zaradi stečajev, 80,8 odstotka več po izteku zaposlitev za določen čas, iskalcev prve zaposlitve se je prijavilo 46,4 odstotka več in presežnih delavcev 42,7 odstotka več.

V primerjavi z lanskim januarjem pa je bilo 35,8 odstotka več prijav iskalcev prve zaposlitve in 4,1 odstotka več presežnih delavcev, medtem ko se je brezposelnih zaradi stečajev prijavilo 48,0 odstotka manj, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas pa 11,6 odstotka manj.

Od 6035 brezposelnih, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3842 oseb, kar je 54,9 odstotka več kot decembra in 16,1 odstotka manj kot januarja lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, komercialnih zastopnikov za prodajo, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, natakarjev, zidarjev, kuhinjskih pomočnikov ter delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah.

Delodajalci so zavodu januarja sporočili 15.065 prostih delovnih mest, 39,9 odstotka več kot v predhodnem mesecu in 3,2 odstotka manj kot v enakem mesecu lani.