Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Povpraševanje po priklopu novih sončnih elektrarn je na začetku leta zelo upadlo, elektrodistributerji pa morajo obdelati še številne lanske vloge. Za vse, ki so vlogo oddali do konca lanskega leta, napravo pa bodo priklopili do konca letošnjega, ostaja v veljavi stari sistem.

Elektrodistributerji so imeli konec leta 22 tisoč vlog za priklop malih sončnih elektrarn, trenutno jih rešijo približno 3500 na mesec, Zaostanek bi radi odpravili do konca junija, pravi Radko Carli iz gospodarskega interesnega združenja distributerjev. Velika težava bodo priklopi, skupaj z že prej odobrenimi bi lahko obsegali do 37 tisoč naprav.

"V enem letu bi jih priklopili toliko, kot jih je bilo v zadnjih štirih letih. Pričakujemo zelo velik pritisk v drugi polovici leta na priključevanje elektrarn. Na drugi strani pa dvomimo, da bodo proizvajalci oziroma montažerji sposobni zadovoljiti in priklopiti vse elektrarne," je dejal Carli.

Letos je vlog bistveno manj. Kot pravi direktorica združenja slovenske fotovoltaike Nina Hojnik, je v tem trenutku nastal zastoj, povezan s prehodnim obdobjem: "Vedno je osrednje vprašanje povračilne dobe investicije. Zadnje obdobje smo bili navajeni na res za energetske sisteme zelo kratko povračilno dobo, ki je bila približno osem let. Zdaj se to nekoliko podaljšuje."

Obenem se je trg že odzval z novimi produkti, ki ohranjajo investicijo privlačno, pravi Nina Hojnik. Država je prav tako napovedala nove spodbude. Temu pritrjuje tudi Radko Carli: "Dobili smo informacije, da vlada oziroma država predvideva novo podporno shemo za vgradnjo hranilnikov energije in kar močno subvencijsko shemo."

Ali je torej odgovor naložba v hranilnik? Gotovo je to smiselna investicija tudi pri obstoječih elektrarnah.

"Ne morem reči, da bi bil lahko odgovor enoznačen. Za vsak primer bi zagotovo svetovala, da se vsi, ki se odločajo za investicije, posvetujejo s kvalificiranimi izvajalci," dodaja Nina Hojnik.

Prav tako hranilnik lahko omili posledice novega omrežninskega akta, ki bo začel veljati julija.