Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

S 1. julijem prihodnje leto se spreminja obračunavanje omrežnine. Omrežnina trenutno pri gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih predstavlja približno tretjino končnega zneska računa za elektriko ali celo manj. Prenova obračuna pa naj bi prinesla pravičnejšo delitev stroškov med posamezne odjemalce.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila direktorica agencije za energijo Duška Godina, bodo stroški omrežnine za povprečnega gospodinjskega odjemalca nižji glede na leto 2023. A znesek za omrežnino na položnici ne bo več konstanten. Glavna novost je, da se obračunavanje omrežnine deli na dve sezoni: zimsko in letno oziroma višjo sezono in nižjo sezono. Omrežnina bo v zimskem delu leta, ko je poraba večja in je omrežje bolj obremenjeno, dražja kot med marcem in oktobrom.

Prenova obračunavanja omrežnine uvaja pet časovnih blokov s svojimi tarifnimi postavkami. Omrežnina bo najdražja pozimi na delovni dan med 7. in 14. uro in nato spet med 16. in 20. uro. Najcenejša pa bo v toplejšem delu leta, na dela prost dan, med 22. in 6. uro. Foto: MMC RTV SLO
Prenova obračunavanja omrežnine uvaja pet časovnih blokov s svojimi tarifnimi postavkami. Omrežnina bo najdražja pozimi na delovni dan med 7. in 14. uro in nato spet med 16. in 20. uro. Najcenejša pa bo v toplejšem delu leta, na dela prost dan, med 22. in 6. uro. Foto: MMC RTV SLO

Glede na tri največje konice v visoki sezoni bo določena dogovorjena obračunska moč

Obračun omrežnine bo temeljil na podlagi navad posameznega gospodinjstva, in sicer glede na tri največje konice porabe v zimskem obdobju. Glede na našo največjo porabo bo tako določena dogovorjena obračunska moč. Odražala bo pretekle navade posameznega odjemalca električne energije. Na podlagi meritev jo bo določil elektrooperater, našli jo bomo že na računih za junij, julij in avgust ter bo veljala za prihodnje leto.

Dogovorjeno obračunsko moč bo posamezno gospodinjstvo lahko spreminjalo tudi med letom (na portalu Moj elektro). Če bo odjemalec presodil, da lahko optimizira svojo rabo elektrike in preusmeri porabo v čas, ko je omrežje manj obremenjeno in so tarifne postavke omrežnine zaradi tega nižje, bo lahko vplival na svoje stroške in si znižal mesečni račun za omrežnino. Tistim, ki bodo pomagali razbremeniti omrežje v času najvišjih obremenitev, bo tako omogočen prihranek pri plačilu omrežnine.

Na agenciji za energijo spremembe dogovorjene moči priporočajo predvsem gospodinjstvom, ki načrtujejo večjo porabo elektrike oziroma elektrifikacijo svojega gospodinjstva, kot je montaža toplotne črpalke, nakup električnega avtomobila ali priklop sončne elektrarne. Predvsem bolj elektrificiranim gospodinjstvom se bo strošek omrežnine z novo metodo obračunavanja tako povečal.

Od julija 2026 se bo prekoračitev dogovorjene moči dodatno zaračunala

Sicer pa vse do konca junija 2026 na agenciji za energijo sprememb dogovorjene moči odjemalcem ne priporočajo. Dve leti bo namreč trajalo prehodno obdobje, v katerem naj bi odjemalci opazovali (in prilagodili) svojo rabo elektrike. Od 1. julija 2026 pa bo vsako odstopanje od dogovorjene obračunske moči treba plačati.

"V dveletnem prehodnem obdobju bomo odjemalce ozaveščali o rabi energije in omrežij. Podajali jim bomo podatke o tem, ali so moč, za katero so se dogovorili, presegli in koliko bo zanje dodatnih stroškov. Če bodo po preteku tega obdobja želeli zniževati svoje stroške, pa bodo morali paziti na uporabo energetsko potratnih aparatov," je za Televizijo Slovenija v ponedeljek pojasnila direktorica agencije Duška Godina. "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Dosedanje obračunavanje je predvsem pri gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih temeljilo na omejenih podatkih, čeprav je že več kot 90 odstotkov odjemnih mest opremljenih z naprednimi merilnimi sistemi oziroma števci, ki omogočajo podrobne merilne podatke o dejanski rabi elektrike. Na agenciji za energijo zato zatrjujejo, da bo obračunavanje omrežnine po novem sistemu pravičnejše. "Naš namen ni zakomplicirati življenj, ampak podpreti zeleni prehod," je dodala direktorica agencije. Poudarila je, da po novem "ne bo treba kuhati ponoči, prav tako nas uporaba opekača ne bo udarila po žepu".

Na drugi strani odjemalec s sončno elektrarno, toplotno črpalko in električnim vozilom omrežje trenutno bremeni bolj, kot mu je zaračunano. Po novi metodologiji bo tako plačeval več, a bo lahko zvišanje ublažil npr. z obratovanjem toplotne črpalke ali polnjenjem električnega avtomobila v obdobjih, ko bo omrežnina nižja.

Indikativne nazivne moči posameznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav

Poraba električne energije je odvisna od porabe posamezne naprave. Šele ko vemo, koliko elektrike porabi, se lahko odločimo, ali jo je smiselno zamenjati za novo, energijsko varčno napravo. Spodaj so navedene približne nazivne moči najobičajnejših gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Pri vrednosti nazivnih moči je nujno poudariti, da se te lahko razlikujejo glede na proizvajalca, model in starost naprave. Zato je vedno priporočljivo preveriti njihove specifikacije.

NapravaIndikativna nazivna moč (vati)
Energetsko varčna LED žarnica20
Prenosni računalnik50
Običajna žarnica

60

Televizor

140

Namizni računalnik

200

Hladilnik300
Razvlažilec zraka500
IR panel800
Sušilec za lase1000
Sesalec1000
Mikrovalovna pečica1000
Toaster1000
Pralni stroj1200
Sušilni stroj1200
Kuhalnik vode1500
Navadna pečica1500
Bojler1500
Polnilnica za električno vozilo - Navadna vtičnica2500
Klimatska naprava3000
Toplotna črpalka4000
Polnilnica za električno vozilo - enofazna5000
Polnilnica za električno vozilo - trofazna11.000

Vir: Učinkovita raba omrežij (Agencija za energijo)

Kam gre denar za omrežnino?

Odjemalec z omrežnino povrne stroške, ki jih z rabo omrežja povzroča. Denar iz plačane omrežnine se steka k elektrooperaterjem: Elektru Celje, Elektru Ljubljana, Elektru Maribor, Elektru Gorenjska, Elektru Primorska. To so podjetja, ki zagotavljajo nemoteno oskrbo z elektriko in jo pripeljejo v naše domove. Ceno omrežnine določi agencija za energijo na podlagi preverjenih stroškov, ki jih posredujejo elektrooperaterji.

Prenova obračuna omrežnine ne spreminja cen elektrike

Čeprav bo znesek na položnici za elektriko po prenovi obračunavanja omrežnine drugačen, se sama cena elektrike iz tega naslova ne bo spremenila. Cena elektrike se določa na energetskih borzah in je odvisna tudi od mednarodnih trendov. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik energetske zbornice Aleksander Mervar, se obdobje subvencij počasi izteka, zato je pričakovati, da bodo tudi cene elektrike v prihodnje "vse bolj borzne".

Nov način obračunavanja omrežnine