Delničarji Pivovarne Laško so 29. maja 2009 skupščino, potem ko je bila zadnji trenutek preklicana, izvedli kar na stopnišču Kulturnega doma Laško. Foto: MMC RTV SLO
Delničarji Pivovarne Laško so 29. maja 2009 skupščino, potem ko je bila zadnji trenutek preklicana, izvedli kar na stopnišču Kulturnega doma Laško. Foto: MMC RTV SLO

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) s Kristjanom Verbičem na čelu že napoveduje, da bodo sodbo "temeljito preučili". Ob tem so v sporočilu za javnost zapisali, da "je že jasno, da obstaja precej vsebinskih in siceršnjih razlogov za pritožbo".

Takšne sodbe mali delničarji niso pričakovali
V sporočilu za javnost so v združenju tako zapisali, da je bilo po tem, ko je 6. novembra lani "glavni protagonist" Infond Holding umaknil tožbo, "res težko pričakovati, da bo sodišče pritrdilo tožnikom". "Naravnost šokantno pa je majsko skupščino opredeliti za neveljavno po presenetljivem pričanju g. Boška Šrota, ki je jasno navedel (neadekvatne!) razloge za poskus preklica skupščine ter izpovedal tudi, da je bil sklep, ki ga je podpisal neposredno pred sklicano skupščino, 'očitno objavljen prepozno'", še pravijo v združenju.

Boško Šrot je sicer 6. novembra pred sodščem dejal, da je sklep o podpisu skupščine 29. maja podpisal, a je bil prepozno objavljen. Za preklic se je odločil zaradi odločitve urada za varstvo konkurence, ki je največjemu lastniku Laškega, torej družbi Infond Holding, odvzel glasovalne pravice.

Sodba tri mesece po zadnjem, drugem naroku
Po treh mesecih (čeprav je, kot navajajo v VZMD-ju, rok za izdajo odločbe en mesec) je okrožni sodnik tako odločil, da so "sklepi delničarjev Pivovarne Laško, zapisani v notarskem zapisniku notarja Mira Bregarja, z dne 29. 5. 2009, nični".

Kot je znano, so mali delničarji tistega majskega dne zavrnili skoraj vse predloge, ki jih je za delničarje v imenu uprave Pivovarne Laško pripravil Boško Šrot.