Foto: BoBo
Foto: BoBo

To je bilo tudi edino podjetje, ki se je prijavilo na skoraj dva meseca odprt mednarodni razpis za posel, vreden nekaj manj kot 2 milijona evrov. Kdo je torej podjetje Mind inženiring, ki naj bi nadziralo največji železniški projekt v zgodovini Slovenije?

Sedež podjetja Mind inženiring je v Ormožu. Supernadzornik milijardnega projekta, a nikjer nobenih napisov, zgolj poštni nabiralnik in zvonec. V podjetju, ki je lani ustvarilo okoli 400.000 evrov prihodkov, sta zaposlena le dva človeka, od tega direktor Mitja Kosec, ki je tudi lastnik.

Mind inženiring sicer supernadzora ne bo izvajal sam. A tudi pregled sodelujočih podjetij kaže, da gre po večini za samostojne podjetnike, brez mednarodnih izkušenj, niti eno podjetje nima več kot pet zaposlenih, skupaj pa v letu dni ne dosežejo niti milijona evrov prihodkov.

Kako bodo torej samostojni podjetniki nadzirali zdajšnjega nadzornika gradnje 2. tira – to je državni DRI (Družba za razvoj infrastrukture) in s tem milijardni projekt?

"Lahko rečem, da smo predlagali izbor, ni še izbran, to podjetje je kandidiralo na mednarodnem javnem razpisu, pritožb na razpisno dokumentacijo ni bilo. Ocenjena vrednost projekta pa je 1,9 milijona evrov, ponudbo smo prejeli za 1,8 milijona," je povedal Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK.

Ko nekdanji sodelavci postanejo nadzorniki

Skrbi tudi to, da je direktor Mind inženiringa nekoč delal tako na Družbi RS za infrastrukturo (DRSI) kot DRI-ju. Mind inženiring pa bo zdaj nadzoroval DRI.

"Boste videli, da so se pota teh ljudi, ki so dobili nadzor, in pota ljudi iz DRI-ja in DRSI-ja v preteklosti križala, to pomeni, da bomo dobili slab nadzor in da bomo dobili, kot vi pravite, anekse, in še mnogo bolj me skrbi, da bo še bolj zamegljena slika pretoka denarja," je za TV Slovenija povedal Emil Milan Pintar iz sveta za civilni nadzor projekta 2. tir.

Mind inžening – supernadzornik – je do maja lani poslovno sodeloval tudi s Kolektorjem, torej z izbranim graditeljem drugega tira.

Kdo bo izvajal supernadzor gradnje 2. tira?