Foto: Talum
Foto: Talum

V Talumu so s programom presežnih delavcev seznanili tako sindikat kot druge organe zaposlenih, ki so ga tudi potrdili. V njem so v skladu z dogovorom z delavskimi predstavniki kot temeljno merilo upoštevali skupno delovno dobo delavcev, ki jim bodo zagotovili pravice in finančno varnost v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom, ki ureja pravice brezposelnih.

Z delavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, v katerega je vključenih 189 zaposlenih v Talumu, že potekajo skupinski sestanki. Z vsakim posebej bodo opravili tudi pogovor s predstavitvijo datumov vročitve odpovedi, odpovednega roka in drugih pomembnih informacij.

Zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija bodo posledično zmanjšali tudi obseg del in prilagodili organizacijo dela v družbah Ekotal in Talum Inštitut, kjer bodo odpoved pogodbe vročili osmim sodelavcem pod enakimi merili, kot veljajo za Talum. V celotni skupini je sicer trenutno 1453 zaposlenih.

Neprimerni ekonomski pogoji za proizvodnjo aluminija

Z zaustavitvijo elektroliznih celic na začetku aprila se bodo v Talumu približali četrtemu milijonu ton aluminija v 68-letni zgodovini. Kot poudarjajo, bodo to storili nadzorovano, pri čemer bodo vse naprave ustrezno konzervirali tako, da jih bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče znova zagnati.

Ob tem poudarjajo, da za proizvodnjo primarnega aluminija niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic jim je tudi izrazito poslabšalo učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija.

V podjetju se zato usmerjajo v programe, s katerimi dosegajo visoko dodano vrednost in imajo kupce, kamor sodijo predvsem programi livarstva, rondelic in toplotnih prenosnikov. Najintenzivneje trenutno delajo pri izgradnji nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti njihove livarne.

Talum je že zdaj največji proizvajalec rondelic na svetu, med drugim pa so tudi na trgu prvi predstavili rondelico iz 100-odstotno recikliranega aluminija. Njihov cilj je proizvesti 60.000 ton rondelic in 10.000 ton drugih izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

V sklopu projekta zelene in pametne transformacije razvijajo napreden način recikliranja odpadnega aluminija ter nadgradnjo proizvodnih linij, ki bodo iz tega omogočale izdelavo novih izdelkov. S projektom načrtujejo povečanje deleža odpadnega aluminija v svojih izdelkih z današnjih 39 na 55 odstotkov do leta 2030, so še sporočili iz kidričevskega Taluma.