Na Trgovinski zbornici Slovenije vladi predlagajo uvedbo obveznega cepljenja, da delodajalcem ne bo treba plačevati testiranj svojim necepljenim in neprebolelim zaposlenim. Foto: Reuters
Na Trgovinski zbornici Slovenije vladi predlagajo uvedbo obveznega cepljenja, da delodajalcem ne bo treba plačevati testiranj svojim necepljenim in neprebolelim zaposlenim. Foto: Reuters
Sorodna novica Odlok vlade: PCT-pogoj obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev

Račun za nizko precepljenost prebivalstva bo znova izstavljen gospodarstvu, je najnovejši vladni ukrep, po katerem bo od srede za skoraj vse zaposlene v državi ter uporabnike storitev in stranke obvezen eden izmed pogojev PCT, komentirala predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah. Zato v omenjeni zbornici pričakujejo vladno odločitev o obveznem cepljenju.

Glede na potek epidemije gre za pričakovani ukrep vlade, ki pa za marsikatero podjetje pomeni dodatno obremenitev zaradi stroškov testiranja, je za Radio Slovenija povedal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti. "Naše stališče je, da bi morali preiti od t. i. kolektivne odgovornosti k odgovornosti vsakega posameznika, zato menimo, da glede na to, da imamo vsi možnost cepljenja, da je to seveda brezplačno, da kadar ni zdravstvenih zadržkov, bi se morali vendarle v večji meri precepiti," je dejal novinarki Radia Slovenija Jolandi Lebar.

Podobno meni predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah, ki opozarja, da bodo tisti trgovci, ki ne prodajajo živilskih izdelkov, imeli manjše prihodke, zlasti kritično je v prodaji tekstila in obutve. "Menimo, da so razmere resne, napovedi za gospodarstvo slabe, prav zato pričakujemo vladno odločitev v smeri postopnega obveznega cepljenja, ker bomo lahko le tako sanirali razmere v Sloveniji," je izjavila.

Odziv ministrov NSi-ja

V novem vladnem odloku je kar nekaj nejasnosti, na podrobna pojasnila pristojnih še čakamo.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na taboru NSi-ja dejal: "Porabniki javnega prevoza bodo morali imeti PCT. To ne velja za dijake in osnovnošolce. Gre za mnenje stroke in jaz spoštujem stroko, ki narekuje tempo prilagajanje ukrepov. Če se pogoj PCT lahko preverja povsod, se bo lahko preverjal tudi v okviru javnega potniškega prometa."

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa je dejal: "V primeru centrov za socialno delo, zavodov za zaposlovanje, domov za starejše je to tisti pogoj, ki vseeno omogoča odprto družbo in dokaj normalno življenje, čeprav imamo okoli tisoč primerov na dan pozitivnih. Ampak kot smo rekli - v nujnih primerih pa seveda ta pogoj ni zahtevan, ko gre za družinsko nasilje, ko gre za nujne posege v družino in preostalo."

Vir: TV Slovenija

Nov odlok med izjeme ne uvršča bank, pošt, bencinskih servisov, pa tudi verskih objektov ne. V obrtno podjetniški zbornici pozdravljajo, da so končno izenačeni vsi. "Ne more biti testiranje samo v storitveni dejavnosti, gostinskih lokalih, ampak popolnoma povsod, ker covid se ne skriva le v teh dejavnostih," je dejal predsednik zbornice Branko Meh.

Izjema je tudi obisk specializirane prodajalne z medicinskimi pripomočki, če ta ni v trgovinskem centru in nujna medicinska pomoč. Sicer pa je pogoj PCT zahteva tudi za zavode za zaposlovanje in centre za socialno delo.

Vlada je skrčila tudi dolžino veljavne prebolevnosti iz osmih na šest mesecev.

Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Javni potniški promet

PCT-pogoj bo obvezen tudi za vstop na avtobus. Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat napoveduje, da bo potnikov verjetno manj. Kaj pa nadzor? "Ko bo potnik stopil na avtobus, bo podal izjavo, da izpolnjuje PCT-pogoj, in v primeru inšpekcijskega nadzora se bo to ugotavljalo. Prevoznik oz. voznik zagotovo ne bo mogel izvajati te kontrole," je dejal Horvat.

V javnem potniškem prometu so izjema osnovnošolci in dijaki. Zaposlenim bo moral samotestiranje za izpolnjevanje T-pogoja zagotoviti in plačati delodajalec, uporabniki storitev pa bodo morali testiranje plačati sami.

Nevladne organizacije pozivajo k dodatnim izjemam pri PCT-pogoju

Na vladno zaostrovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so se odzvali na Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS). Zapisali so, da podpirajo ukrepe, a ne takšnih, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko. Vlado so pozvali k razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenosti ali testiranja (PCT).

Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, ki združuje več kot 1400 različnih zvez in posameznih društev, zavodov in ustanov, je danes v objavi na Twitterju vlado med drugim spomnila na 212.000 Slovencev, ki nujnih življenjskih potrebščin ne kupujejo v živilskih trgovinah, ampak jih prejmejo v humanitarnih skladiščih.

Kot so opozorili, z novim odlokom, ki bo veljal od srede, ti v skladišča nimajo več vstopa brez izpolnjevanja enega od pogojev PCT. Zato se v CNVOS-u sprašujejo, kako bodo prišli do osnovnih živil.

Kam se bodo lahko zatekli brezdomci, se sprašujejo nevladniki. Foto: EPA
Kam se bodo lahko zatekli brezdomci, se sprašujejo nevladniki. Foto: EPA

Kaj bo z ženskami v stiski, brezdomci, odvisniki?

Prav tako se sprašujejo, kako bodo do strehe nad glavo v mrzlih nočeh prišli brezdomci in kam se bodo lahko sredi noči zatekle pretepene ženske, če bodo v kriznem centru dejali: "Prosimo, pridite zjutraj, ko boste testirani." Sprašujejo se tudi, ali bodo odvisniki plačali 12 evrov za hitre teste, da bodo prišli do sterilne igle.

Zapisali so še, da ni pošteno, da so humanitarni delavci prisiljeni izbirati med pomočjo ranljivim in spoštovanjem zakona. Zato CNVOS vlado poziva, naj razširi izjeme in prepreči takšne dileme. "Naj nam virus ne vzame človečnosti," so zapisali.

Vlada je namreč na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tako bo s 15. septembrom pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

PCT-pogoj tudi za zapornike

Pogoj PCT morajo med drugim izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Navaja pa odlok nekaj izjem. Pogoja PCT med drugim ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

Odlok začne veljati v sredo

Vladni odlok, ki PCT-pogoj uvaja praktično povsod v javnem življenju, bo začel veljati v sredo, 15. septembra.

PCT-pogoj bo od srede dalje obvezen tudi na avtobusih. Izjema so le šolarji in dijaki. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
PCT-pogoj bo od srede dalje obvezen tudi na avtobusih. Izjema so le šolarji in dijaki. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Brez PCT-pogoja praktično nikamor več