Janez Cigler Kralj Foto: BoBo/Borut Živulovič
Janez Cigler Kralj Foto: BoBo/Borut Živulovič

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se mu zdi pravičen sistem, po katerem je v skladu s predlogom za blažitev stisk prebivalcev zaradi rasti cen energentov, ki ga je v soboto sprejela vlada, sam z ministrsko plačo in štirimi otroki upravičen do 200 evrov solidarnostnega dodatka, ne pa denimo samska oseba z minimalno plačo.

Sorodna novica Gospodarstvo pozdravlja ukrepe za blažitev energetske krize, vendar tudi opozarja na pomanjkljivosti

Kot je dejal, je lahko vprašanje, ali si sam zasluži dodatek, popolnoma utemeljeno, so pa pri sprejemanju ukrepov gledali na ranljive skupine. "Mislim, da smo dobro postavili upravičene osebe," je dejal in dodal, je bilo treba ukrep solidarnostnega dodatka zastaviti tako, da je hiter, učinkovit in ni preveč birokratsko zapleten. "Tega načela se držimo," je poudaril.

Izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka je vlada predvidela v predlogu zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je predstavila v soboto. Znašal bo 150 evrov, med upravičenci pa so tudi velike družine. Kdor ima štiri ali več otrok, bo prejel še dodatnih 50 evrov.

Upravičenci do 150 evrov dodatka, ki bo izplačan najpozneje do 15. aprila, so poleg tega še upokojenci s pokojninami do 1000 evrov, invalidi, prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, prejemniki do otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda ter rejniki. Vseh skupaj je upravičencev po ocenah 710.000.