Premoženje je bilo v stečaju Vinaga prvič na prodaj leta 2015 po izklicni ceni 4,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Premoženje je bilo v stečaju Vinaga prvič na prodaj leta 2015 po izklicni ceni 4,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je po februarski neuspešni dražbi napovedal, da bo razmislil o možnostih vnovičnega zbiranja nezavezujočih ponudb in delitvi poslovne celote na dva dela. Tako bi posebej iskal lastnika za staro klet pod mariborskim mestnim središčem, ki bi lahko bila zanimiva za turistično-gostinske ponudnike, medtem ko preostalo premoženje zanima predvsem vinarje.

A kljub temu je bilo tudi na tokratni dražbi na prodaj premoženje kot celota, saj se avstrijski upnik Raiffeisenlandesbank Kärnten ni strinjal z nezavezujočim zbiranjem ponudb, prav tako pa je nasprotoval ločeni prodaji.

Ameriški poslovnež od nakupa odstopil
Stečajni upravitelj je sicer na dražbi oktobra lani že sklenil prodajno pogodbo z ameriškim poslovnežem slovenskih korenin Jamesom Lukežičem, a je januarja od nje odstopil, ker Lukežič v dogovorjenem roku ni plačal kupnine. Lukežič je pozneje vložil tožbo, s katero od Vinaga zahteva vračilo 180.000 evrov, ki jih je vplačal kot varščino, Prelogar pa jih je lahko zadržal.

Premoženje Vinaga poleg stare kleti pod mestnim središčem Maribora med drugim vključuje še novo klet v Košakih in vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, ki so bili do konca lanske trgatve v najemu Ptujske kleti. Da letošnji pridelek ne bi propadel, se je s kletjo dogovoril, da še naprej obdeluje vinograde, vendar na stroške dolžnika, ki bo tudi obdržal grozdje.