Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, delavci podjetja Marinblu pripovedujejo, da ribe, ki jih iz trgovin vrnejo, ker jim je pretekel rok trajanja ali jim bo kmalu, ker zaudarjajo ali je poškodovana embalaža, ne zavržejo.

Za nekaj sekund jih potopijo v ledeno vodo in potem prepakirajo. V določenih primerih jih po naših informacijah odpeljejo v druge države, recimo na Madžarsko in Češko, je povedal Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

V podjetju Marinblu zanikajo tako obdelavo rib, reklamacij pa skoraj nimajo, ribe zavržejo, delajo po standardih. V Sloveniji njihove ribe, lignje in školjke, ki sicer izvirajo iz Turčije, Španije, Bosne in Mavretanije prodajata Lidl in Spar.

Delavska svetovalnica je zaradi razmer v podjetjih Marinblu in Selea v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki jih silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, kot je v torek poročala TV Slovenija, pripravila tiskovno konferenco. "Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani," je opozoril Lukić in dodal, da se je 12 indijskih delavcev v Marinbluju zaposlilo prek portugalske agencije.

Sorodna novica Izkoriščani in nadzorovani delavci v pakirnici rib na Kozini: Šuštarjevi mislijo, da smo mašine

"Ta bi morala kot tuji delodajalec priglasiti svojo dejavnost v Sloveniji. Kot delodajalec bi moral biti v posebnem registru na ministrstvu za delo, pa ni. Če ni v registru, ne sme opravljati te dejavnosti," je poudaril Lukić in dodal, da bi morali inšpekcija in vsi pristojni nadzorni organi "udariti svoj pečat na podjetje". "Najprej prepovedna odločba in na podlagi te zaprtje podjetja," je opomnil.

Takšni delodajalci po njegovih besedah ne potrebujejo prevzgoje prek opominov. "V normalni državi bi bila to kazenska ovadba," je poudaril. Kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea je pretekli teden na koprsko tožilstvo vložila Delavska svetovalnica.

Delavci po njegovih besedah živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo v omenjenih podjetjih vzmetnico "in tam životarijo". Nadzorni organi morajo tu pokazati izjemno učinkovitost, je pozval.

Šuštarjevi v torek niso želeli pred kamero TV Slovenija, so pa v pisnem odzivu zavrnili očitke.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Han: Nesprejemljivo ravnanje

Na poročanje o izkoriščanju delavcev v podjetjih Marinblu in Selea se je odzval gospodarski minister Matjaž Han. "Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov," je dejal Han.

Spar prekinil sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea

Iz Spara pa so sporočili, da obsojajo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato so sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea prekinili. Če so zaposleni iz navedenih podjetij zainteresirani za delo v Sparu, jih vabijo, naj se jim pridružijo, so še zapisali.

Izdelke podjetja Marinblu med drugim prodaja tudi Lidl Slovenija, kjer so se na zapise uporabnikov družbenega omrežja Twitter odzvali, da so z medijskim prispevkom seznanjeni in da so od dobavitelja tudi prejeli uradno pojasnilo, ki ga preučujejo. "Z vsemi dobavitelji imamo sklenjen kodeks poslovanja, na podlagi katerega bomo po preučitvi vseh dejstev tudi sprejeli nadaljnje ukrepe," so še zapisali.

Nova razkritja izkoriščanih delavcev na Kozini