Izklicna cena za nekaj več kot polovični delež Mladinske knjige je bila okoli 8 milijonov evrov. Foto: BoBo
Izklicna cena za nekaj več kot polovični delež Mladinske knjige je bila okoli 8 milijonov evrov. Foto: BoBo
Mladinska knjiga v roke Učil

Dražba je potekala po principu "vse ali nič", kar pomeni, da so se vrednostni papirji prodajajo izključno kot sveženj v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše svežnje delnic.

Začetna izklicna cena za sveženj delnic je po poročanju Financ znašala 13 evrov na delnico oziroma 8.204.521 evrov za celoten sveženj. Poleg Učil je varščino vplačal tudi litovski založnik Alma Littera.

Prodajna cena neznana
Predstavnik Abanke Vipa Uroš Vejnovič je po dražbi povedal, da je bila tretja dražba za prodajo večinskega paketa delnic Mladinske knjige založbe uspešna, koliko pa so zanj plačala Učila International pa ostaja poslovna skrivnost. Pozneje so iz banke sporočili, da je založba ponudila 8,5 evra na delnico, kar skupaj znaša 5,36 milijona evrov. Vrednost podjetja sicer ocenjujejo na dobrih 25 milijonov.

Direktor Učil International Srečko Mrvar je na vprašanje novinarjev, ali je s ceno zadovoljen, odgovoril, da "mora biti" in dodal, da "je bila kar prava".

O tem kaj pomeni prodaja MK-ja za prihodnost slovenske knjige in knjigotrštva, je po Mrvarjevih besedah še preuranjeno govoriti, napovedal pa je, da bodo nadaljevali delo Mladinske knjige, saj "drugega, kot sta založništvo in knjigotrštvo, niti ne znajo". Ob tem se ne boji, da "stvari ne bi šle naprej".

Dediščina propadlega Zvona Dve
Abanka in Nova Lljubljanska banka sta postali solastnici Mladinske knjige (MK) ob stečaju večinskega lastnika Zvon Dva Holdinga. Konzorcij bank pa je MK neuspešno prodajal več kot leto dni.

Učila international, ki imajo v lasti založbo Felix.si, znano po izdajah žepnih knjig kot tudi biografij slovenskih estradnikov (Damjan Murko, La Toya), so se že predtem potegovala za večinski delež Mladinske knjige.

Nestrinjanje s prodajo Mladinske knjige Učilom so lani izrazili številni kulturniki, saj je septembrsko dražbo pospremil celo Protestival za slovensko knjigo, na katerem so Učilom očitali, da gre "zgolj za slamnatega kupca".

"Skrbi navkljub, ki jo delim tudi sam, je treba povedati, da Mladinska knjiga bolj neodgovornega lastnika, kot je bil cerkveni Zvon 2, ki je založbo vsem na očeh pripeljal do nastalega položaja, praktično ne more imeti. Zadovoljen sem, da je prodaja zaključena, da je s tem negotovega obdobja konec in da imamo novega lastnika, na katerem je velika odgovornost," pa je v odzivu na prodajo največjega domačega založnika in knjigotržca med drugim zapisal minister za kulturo, Uroš Grilc.

Mladinska knjiga v roke Učil