V Sloveniji je bilo na začetku leta več delovno aktivnih in manj brezposelnih kot leto prej. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo na začetku leta več delovno aktivnih in manj brezposelnih kot leto prej. Foto: BoBo

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v najnovejši publikaciji Ekonomsko ogledalo navaja, da se je gospodarska aktivnost evrskega območja skladno s pričakovanji mednarodnih institucij v prvem četrtletju nekoliko povečala. Kot dodaja, so dobri tudi obeti za drugo četrtletje.

V Sloveniji je realni bruto domači proizvod v prvem letošnjem četrtletju stagniral. Rast investicijske aktivnosti se je po visokih rasteh v preteklem letu umirila, podobno tudi rast aktivnosti v gradbeništvu. Že drugo četrtletje zapored sta se krepila izvoz blaga in dodana vrednost v predelovalnih dejavnostih, ki sta bila tudi medletno višja.

V Sloveniji je bilo na začetku leta več delovno aktivnih in manj brezposelnih kot leto prej. Rast števila delovno aktivnih je bila zaradi metodološke spremembe nekoliko višja kot v zadnjih mesecih lani. Še naprej je izhajala iz večjega števila delovno aktivnih tujih državljanov. Med dejavnostmi so izstopali gradbeništvo, promet in skladiščenje ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti.

Lani dobiček v vseh dejavnostih, močno izboljšanje predvsem v energetiki

Umar se je tokrat posvetil poslovanju gospodarskih družb v letu 2023. Kot je med drugim ugotovil, so kazalniki uspešnosti spet dosegli raven iz leta 2021. Lani so z dobičkom poslovali v vseh dejavnostih, k povečanju skupnega dobička družb pa je prevladujoče vplivalo močno izboljšanje poslovnega rezultata pri oskrbi z elektriko, plinom in paro, torej v energetiki.

Sorodna novica EBRD letošnjo napoved rasti slovenskega BDP-ja ohranja pri 2,3 odstotka

Močno izboljšanje poslovanja v nominalnih zneskih so zabeležili še v gradbeništvu in trgovini, poslovni rezultat pa se je najbolj poslabšal v predelovalnih dejavnostih ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. V predelovalnih dejavnostih se je neto čisti dobiček precej zmanjšal v energetsko intenzivnih predelovalnih dejavnostih, še vedno pa je bil višji od doseženih najvišjih ravni pred epidemijo.

Po visoki rasti v letu 2022 se je najbolj zmanjšal družbam v proizvodnji kovin. Zmanjšal se je tudi v kemičnih družbah, papirne družbe in družbe iz proizvodnje nekovinskih mineralnih izdelkov pa so neto čisti dobiček še povišale, so navedli v Umarju.