Družba mora po novem posojila odplačati 30. septembra, so danes sporočili iz SDH-ja. Drugih dejavnosti medtem ne komentirajo.

Mariborski livarni Maribor (MLM), ki jo od prejšnjega petka vodi Samo Iršič, bi se rok za odplačilo posojil sicer iztekel v nedeljo, z odlogom tega roka do konca septembra pa se bo družba za zdaj izognila insolventnosti.

Nadaljnja usoda družbe s 350 zaposlenimi pa še naprej ostaja negotova in odvisna od tega, ali bo SDH-ju za MLM uspelo najti kupca. Do zdaj so propadli vsi postopki prodaje, prvi poskus sega že v leto 2015.

SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo – neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj –, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.

SDH je MLM ponudil tudi mariborski občini ali določeni pravni osebi, ki je povezana z njo. MLM bi ji prodal za en evro, ob tem pa je pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati obstoječe terjatve.

Mestna občina Maribor je pred dnevi po besedah župana Saše Arsenoviča poslala odgovor na ponudbo SDH-ja. "Posredovali smo model, ki bi morda lahko pomagal k ohranitvi delovnih mest tukaj," je v torek dejal Arsenovič, podrobnosti pa ni razkril. V SDH-ju so takrat povedali, da bodo predlog preučili.