Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

Raziskovalec in eden od ustanoviteljev Marko Ušaj, ki se bo konec leta vrnil iz Švedske, je prepričan, da je celična tehnologija naša prihodnost. Na preprosto vprašanje, kakšen okus pa bo sploh imelo kultivirano meso, je odgovoril: "Zagotovo bo zelo pravi okus mesa, ker to ne bo neka umetna tvorba, ampak bo še vedno meso, narejeno iz celic, ki so v mesu."

V prihodnjih od dveh do treh letih želi družba razviti prve laboratorijske prototipe. Direktorica in soustanoviteljica podjetja Katja Križman je povedala, da bodo proizvodnjo postopoma širili. Glede prodaje je povedala: "Mislim, da se bomo tega najprej lotili v Ameriki in v Singapurju, ker so to že države, ki so odobrile prodajo kultiviranega mesa. Mislim pa, da bo to mogoče tudi že v Evropi v štirih, petih letih."

V prihodnjih mesecih bodo krepili ekipo, za zaposlitev pa se že zanima tudi kader iz tujine. "Mislim, da imamo dobre zaposlovalne pogoje," je dodala.

Trenutno je podjetje v prostorih podjetja CO BIK, ki je tudi eden izmed družbenikov. Ivo Boscarol pa bo investiral v 15.000 kvadratnih metrov velik objekt. Tam bodo svoje prostore dobila tudi druga zanimiva podjetja, vsaj eno že ima v mislih. "Imamo in bomo tudi povedali, ko bo čas za to," je dejal.

Kot je prepričan Boscarol, bo v prihodnosti proizvodnja mesa v laboratorijih pripomogla k reševanju težav zaradi pomanjkanja krme in posledično tudi hrane. "To je tisto, kar je pomembno, da bo komplementarno trenutnemu kmetijstvu, kot ga poznamo danes," je poudaril. Vrednosti investicije pa Boscarol ni želel razkriti.