Alpina. Foto: BoBo
Alpina. Foto: BoBo

V Alpini, nekdaj slovenskem paradnem konju športne in druge obutve, imajo zaradi padca naročil in prodaje znova težave. Kot so potrdili za Forbes Slovenija, so se zaradi upada prodaje povečale zaloge neprodanega blaga, v preteklih mesecih so zato odpustili nekaj zaposlenih, skupno se bo število zaposlenih v tem letu s 370 zmanjšalo na 350.

Poleg tega bodo del zaposlenih – kolikšen, še ne razkrivajo – v začetku prihodnjega leta poslali na čakanje, šlo naj bi predvsem za proizvodne delavce in podporne službe.

Alpina je od maja lani v čeških rokah: družba za upravljanje terjatev bank je namreč delež prodala družbi K & H iz Prage, to podjetje pa je DUTB takrat med drugim izbral zaradi strategije razvoja Alpine. Kupnina je po neuradnih informacijah dosegla približno 20 milijonov evrov. Novi lastnik pa je od DUTB-ja kupil tudi 27-milijonsko terjatev do podjetja, poleg tega pa podpisal patronatsko izjavo, s katero se je zavezal, da bo Alpini zagotovil denar za nemoteno poslovanje, ter izjavil še, da nima namena izvesti likvidacije družbe ali zmanjšati poslovanje, navaja N1.

A prodaja se je ustavila (kar po mnenju družbe velja za celotno panogo), lani je podjetje pridelalo za 600 tisoč evrov izgube, zaradi česar so se lotili prestrukturiranja družbe. Koliko časa bo trajal ukrep čakanja na delo, je po navedbah vodstva odvisno od prejetih naročil.

"Vodstvo podjetja bo naredilo vse, kar je v njihovi moči, da bo ta ukrep kratkotrajen in da bo delo v proizvodnji čim prej steklo normalno," so za Foirbes Slovenija dejali v Alpini in dodali, da leta 2025 pričakujejo ponovno rast prodaje.