Rusi so bili tudi pred vojno v Ukrajini pomemben vlagatelj v Črni gori. Foto: Reuters
Rusi so bili tudi pred vojno v Ukrajini pomemben vlagatelj v Črni gori. Foto: Reuters

Kot kažejo podatki narodne banke, ki jih je objavil črnogorski časopis Pobjeda, je skupna vrednost naložb za 68,4 milijona evrov višja kot v enakem obdobju lani.

Rusi so v Črno goro v prvih štirih mesecih leta vložili dobrih 15 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, ko so vložili 25,8 milijona evrov.

Po podatkih carinske uprave so Rusi od 1. februarja do 9. junija v Črni gori ustanovili 1100 podjetij, predvsem iz tehnološkega sektorja. Poleg tega so ruski državljani lastniki 18.906 nepremičnin in 3,9 milijona kvadratnih metrov zemljišč.

Črnogorska vlada je pretekli mesec kot del sankcij proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini zamrznila premoženje 34 ruskih državljanov.

V Črno goro so vlagali tudi Ukrajinci. Večino od 5,34 milijona evrov naložb so namenili nakupu nepremičnin, za katere so porabili 4,6 milijona evrov.

Za Rusi so v Črno goro največ vlagali državljani Združenih arabskih emiratov. V prvih štirih mesecih leta so vložili 40,64 milijona evrov, kar je za 8,68 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani.

Na tretjem mestu je Turčija s 27,9 milijona evrov neposrednih naložb, na četrtem mestu pa Italija s 27,2 milijona evrov investicij.