V EU-ju se za gospodinjstva septembra začenja doba LED-sijalk. Foto: Pixabay
V EU-ju se za gospodinjstva septembra začenja doba LED-sijalk. Foto: Pixabay

Potem ko so se z evropskega trga s septembrom 2009 postopoma začele umikati navadne žarnice z žarilno nitko, že nekaj let v EU-ju ni več naprodaj tudi velika večina fluorescenčnih in halogenskih sijalk.

V skladu z evropskima direktivama se bo z letošnjim septembrom s trgovskih polic poslovilo še nekaj tipov fluorescenčnih in halogenskih sijalk. "Tako da je za praktično vse sijalke, ki so namenjene uporabi v gospodinjstvih, dokončno nastopila doba sijalk LED," so v sporočilu za javnost poudarili na ZPS-ju.

Fluorescenčne sijalke z oznakami Long-life LFL, FL T5, FL T8 se bodo s trga postopoma sicer začele umikati že s 25. avgustom, halogenske sijalke z oznakami G9 (230 V), G4 (12 V), GY6.35 (12 V) pa s 1. septembrom.

To sicer ne pomeni, da na trgovskih policah tovrstnih sijalk ne bo več, saj prenehanje prodaje velja za nove dobave, medtem ko se bodo zaloge lahko odprodale.

LED-sijalke so petkrat manj potratne kot halogenske žarnice. Foto: Pixabay
LED-sijalke so petkrat manj potratne kot halogenske žarnice. Foto: Pixabay

Izločanje nevarnega živega srebra

Boštjan Okorn z ZPS-ja je pojasnil, da tokratno prenehanje prodaje določenih tipov fluorescentnih sijalk izhaja iz določil direktive o omejevanju uporabe nekaterih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (RoHS), saj vsebujejo nevarno živo srebro. Konec prodaje treh tipov halogenskih sijalk pa sledi določilom direktive o okoljsko primerni zasnovi izdelkov (Ecodesign).

V prvem obdobju po začetku prepovedi prodaje nekaterih sijalk so bile kot alternativa na voljo zgolj t. i. varčne sijalke, ki se med običajno uporabo pogosto niso izkazale, predvsem pa so vsebovale živo srebro.

Sčasoma se je razvila industrija LED-svetil, ki so petkrat manj potratna kot halogenske žarnice, njihova življenjska doba pa je precej daljša od navadnih in halogenskih žarnic. LED-sijalke so zdaj kot alternativa na voljo za veliko večino navojev in nastavkov, kar pomeni, da se vsa starejša tehnologija lahko poslovi, so še zapisali na ZPS-ju.