Negativne posledice izjemno nizke prodaje skušajo v Gorenju ublažiti s številnimi dejavnostmi, ki so usmerjene na vsa področja poslovanja in na vse poslovne procese. Foto: EPA
Negativne posledice izjemno nizke prodaje skušajo v Gorenju ublažiti s številnimi dejavnostmi, ki so usmerjene na vsa področja poslovanja in na vse poslovne procese. Foto: EPA
V Gorenju je trenutno zaposlenih 5.200 ljudi, kar je 300 manj kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi negotovih razmer na trgu je družba tako pripravila različne scenarije za letos, ki omogočajo hitro odzivanje na spremenljive pogoje in sprejemanje in izvajanje ustreznih ukrepov, kar je v kriznih razmerah po prepričanju uprave in nadzornikov Gorenja ključno.

Proizvajalci električnih aparatov že od lani z izgubo
Ocena naročil za marec še ni dokončna, saj se podatki še zbirajo, je pa celoten trg gospodinjskih in drugih električnih aparatov močno upadel in večina proizvajalcev že od zadnjega lanskega četrtletja posluje z izgubo.

Negativne posledice izjemno nizke prodaje skušajo v Gorenju ublažiti s številnimi dejavnostmi, ki so usmerjene na vsa področja poslovanja in na vse poslovne procese. Proizvodnjo tako prilagajajo obsegu naročil kupcev, število delovnih dni naročilom, koristijo dopuste in delovne dni prestavljajo v drugo polovico leta. Družba poleg tega odobrava le najnujnejše investicije, usmerjene izključno v razvoj novih izdelkov, vse druge investicije pa začasno odlaga.

Pozitivni denarni tok družba zagotavlja s pridobivanjem novih dolgoročnih posojil, opitmiranjem terjatev in zagotavljanjem tekoče likvidnosti. Od januarja je v veljavi 36-urni delovni čas, zaposlenim pa so se plače znižale za 10 odstotkov.

Nadzorni svet podpira dejavnosti uprave
Pretekle ukrepe je uprava predstavila nadzornemu svetu, ki jih je ocenil za pozitivne in ustrezne ter podprl vse dejavnosti, ki jih v Gorenju izvajajo za zmanjšanje negativnih učinkov na trgu. Podrobnejšo analizo ukrepov in njihovih pričakovanih učinkov pa bo Gorenje predstavilo po seji nadzornega sveta 26. februarja.

V Gorenju je trenutno zaposlenih 5.200 ljudi, kar je 300 manj kot v enakem obdobju lani. Število zaposlenih se je v zadnjem letu zmanjševalo z mehkimi metodami, naravno fluktacijo, upokojevanjem in sporazumnim prenehanjem delovnega razmerja. Na enak način bodo število zaposlenih zmanjševali tudi v prihodnje.

Zagožen: Padec naročil - možna odpuščanja
Predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen je za STA dejal, da Gorenje v prihodnjih dveh mesecih ne bo odpuščalo, a če se bo padanje naročil nadaljevalo, je tudi odpuščanje možno. Poudaril je, da je družba z 10-odstotnim znižanjem plač ohranila 500 delovnih mest.

Zagožen je kot največjo trenutno težavo Gorenja izpostavil negativno poročćanje medijev, ki upravo "sili", da se osredotoča na popravljanje medijske podobe namesto na delo podjetja. Od Gorenja namreč posredno "živi" 100 tisoč ljudi, zato naj bi bilo normalno delovanje družbe izredno pomembno za celo Slovenijo, je dodal Zagožen.

A. M.