Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je uredbo, s katero je omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, sprejela v petek na dopisni seji. Najvišjo maloprodajno ceno za višjo dnevno tarifo je določila pri 217 evrih za megavatno uro (MWh), za nižjo dnevno tarifo pri 155,50 evra in za enotno tarifo pri 195 evrih.

Cenovna kapica bo veljala od 1. januarja do konca junija 2023 za omejeno količino električne energije, in sicer za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021.

Sorodna novica Vlada zamejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja. OZS: Ena lepših novic.

V GZS-ju poudarjajo, da je vlada s sprejeto uredbo pokrila veliko večino podjetij ter administrativno razbremenila javno agencijo Spirit Slovenija, ki bi morala sicer zbirati vloge podjetij za subvencijo.

"Hkrati je s tem ukrepom sprostila sredstva, namenjena zagotavljanju likvidnosti podjetij, zato na GZS-ju pričakujemo, da bo vlada na začetku novega leta namenila pozornost reševanju problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene in so morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah," so zapisali.

Ta podjetja kljub subvencijam države, ki jih zagotavlja zakon o pomoči gospodarstvu, sprejet 16. decembra, ne bodo dosegla končne cene, ki jo preostalim podjetjem zagotavlja uredba. S tem bodo postavljena v nekonkurenčen položaj na domačem in mednarodnem trgu, opozarja GZS.

S sprejeto uredbo so zadovoljni tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Vlada je izpolnila obljubo, so zapisali, predsednik OZS-ja Blaž Cvar pa je dodal: "Ob koncu leta je to zagotovo ena lepših novic, ki bo marsikateremu podjetju polepšala skok v novo leto."

Podjetja bodo lahko zdaj po njihovih ocenah delovala pod podobnimi pogoji nabave elektrike, tako na domačem trgu kot v mednarodnem okolju. Hkrati bo regulacija cene pomenila tudi bistveno manj pritiska na likvidnostne težave, kot če bi podjetja plačevala po 400 evrov za MWh elektrike in nato prek administrativnega postopka čakala na subvencijo.

Velika večina podjetij namreč tudi s subvencijo ne bi dosegla regulirane cene, so pojasnili v petkovem odzivu.