Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so sporočili iz vodstva skupine v Padovi, je omenjeni ukrep nadaljevanje načrta skupine, v katerega sta bila že vključena zaprtje obrata v Martignaccu in reorganizacija obrata v Longaroneju.

Že tako zapletene razmere, povezane z zmanjšanji obsega dela zaradi prekinitev pogodb z večjimi blagovnimi znamkami in naraščajočih potreb po acetatnih proizvodih, so se s pojavom pandemije še dodatno poslabšale in pripeljale do strukturnih neravnovesij, ki po njihovem mnenju še nekaj let ne bodo vzdržna.

Odločitev o zaprtju podjetja v Ormožu je prav tako v skladu s poslovnimi cilji skupine Safilo glede optimizacije poslovanja in povečanja učinkovitosti proizvodnje, so še sporočili iz podjetja.

Ob tem so potrdili, da so že začeli pogovore s sindikati in pristojnimi institucijami za sprejetje čim boljših mogočih rešitev za ublažitev socialnih posledic odločitve.

Odpuščanja v Ormožu

SKEI nič ne ve o zapiranju

Direktor ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik je prav tako povedal, da uradno o nameri podjetja niso bili obveščeni. Ob tem je spomnil, da so bila nihanja v tem podjetju pogosto velika, v najboljših časih pa so dajali delo tudi do 1200 ljudem.

"To bo za naše območje kar velika težava, čeprav gre za profile, ki si v teh časih lahko najdejo delo. Je pa v podjetju kar nekaj starejših delavcev in tudi invalidov," je dodal Žirovnik in povedal, da bo večina tistih, ki ne bodo našli službe, vsaj začasno pristala na njihovem zavodu, nekaj pa je tudi takih, ki se na delo vozijo iz Pomurja.

Začuden je tudi ormoški župan

Ormoški župan Danijel Vrbnjak o Safilovih načrtih prav tako do zdaj ni vedel nič in ga preseneča, da mu tega niso sporočili iz podjetja, saj so bili v stikih zaradi priprave sestanka na drugo temo. Pravkar je na poti v podjetje, zato pričakuje pojasnila.

Safilo je daleč največji delodajalec v Ormožu, zato bo po njegovih besedah velika socialna katastrofa za občino. O tem namerava takoj obvestiti predsednika vlade in ga povabiti na obisk v Ormož, kjer bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj.

Podjetje v preteklosti poslovalo z dobičkom

Kakšni so bili lanski rezultati ormoškega podjetja, ki je v lasti istoimenske italijanske skupine in se ukvarja s proizvodnjo očal, ni znano, leto 2019 pa so končali nad načrti. Ustvarili so dobrih 32 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli 2,5 milijona evrov več kot leto prej in skoraj sedem milijonov evrov več od načrtov. Leto 2019 so sklenili z 800.000 evrov, leto 2018 pa z 1,25 milijona evrov dobička.