MM Količevo. Foto: BoBo
MM Količevo. Foto: BoBo

Zaradi energetske draginje in rasti cen surovin imajo številna podjetja težave pri poslovanju, zato morajo zmanjševati obseg proizvodnje. Zadnji tak primer je domžalska papirnica MM Količevo, v kateri je ta trenutek zaposlenih 412 ljudi, delo pa bo izgubilo približno četrtina oz. največ 110 zaposlenih.

"Kombinacija treh dejavnikov – zaostrenih gospodarskih razmer, negativnih napovedi energetskih in tržnih razmer ter šibke konkurenčnosti starega, manjšega stroja (KS2) – je pripeljala MM Količevo do razvojnega mejnika, ob katerem mora vodstvo sprejeti odgovorno odločitev za reorganizacijo in ustavitev proizvodnje na kartonskem stroju KS2. Cilj reorganizacije je zagotoviti vzdržno in dobičkonosno poslovanje družbe MM Količevo z osredotočanjem na proizvodnjo na njegovem večjem in naprednejšem kartonskem stroju (ti. KS3), ki je podprt s pomembnimi naložbami," so za MMC pojasnili v družbi.

Kot so še razložili, so za blaženje energetske krize in inflacije stroj KS2 začasno ustavili že konec avgusta, "zaradi nadaljnjega slabšanja razmer na trgu" pa so bili nedavno znova prisiljeni v začasno ustavitev proizvodnje lesne mase in proizvodnje na omenjenem stroju, so navedli.

Odpuščanja v papirnici MM Količevo

Zmanjšanje zaposlenih za četrtino oz. največ 110 delavcev

Reorganizacija družbe bo po navedbah pristojnih izvedena po programu razreševanja presežnih delavcev in "bo po pričakovanjih prinesla zmanjšanje števila zaposlenih za približno 25 odstotkov celotne delovne sile (412 zaposlenih), oziroma največ 110 sodelavcev iz celotne organizacije". "Vodstvo bo vodilo program razreševanja presežnih delavcev v skladu z zakonodajo in v konstruktivnem dialogu s predstavniki delavcev. Posebno pozornost in skrb bo namenilo zmanjšanju končnega števila presežnih delavcev z različnimi mehkimi metodami in rešitvami za podporo zaposlenim v tem procesu," so še zapisali.

Za komentar glede zmanjševanja zaposlenih smo prosili tudi sindikat Pergam, kjer pravijo, da so negativno presenečeni nad informacijo in da bodo naredili vse, "da se zadeva izteče najbolje za zaposlene".

MM Količevo je družba, ki je od leta 1998 v lasti avstrijskega podjetja MM Board & Paper in tako ena od šestih evropskih papirnic v omenjeni skupini. Izdeluje karton iz recikliranih in iz svežih vlaken, predvsem za pakiranje hrane, manjših električnih naprav, kozmetike in farmacevtskih izdelkov.