Novela stanovanjskega zakona je v javni obravnavi

Ministrstvo za okolje in prostor je na začetku tedna dalo v javno obravnavo predlog novele stanovanjskega zakona, ki med drugim predvideva zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij.

Poleg tega predvideva višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah.

Namen novega zakona je predvsem zagotoviti lažjo dostopnost do stanovanj mladim, starejšim in drugim ranljivim skupinam prebivalstva. Zakon bo v javni obravnavi do 20. avgusta.

Prazna je petina stanovanj

V državi je prazna kar petina stanovanj in skoraj polovica je v lasti upokojencev. Številni izmed njih pa stanovanj ne želijo dati na najemniški trg zaradi bojazni, da najemnika, ki ne plačuje najemnine in stroškov ali drugače krši pogodbo, ne bodo mogli izseliti iz stanovanja.

Prav tako se ne želijo ukvarjati s težavami pri izterjavah, obnavljanjem stanovanj. Zato bi zdaj to vlogo prevzela javna stanovanjska služba pod okriljem stanovanjskega sklada.

"Ta naj bi omogočila, da bi tista prazna, privatna stanovanja, kjer njihovi lastniki, ki nimajo nekega znanja ali potrpljenja, da bi se ukvarjali z najemniki, dali nam v upravljanje za najmanj tri leta in mi bi jih oddali naprej," je za TV Slovenija pojasnil direktor republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

Podražitev neprofitne najemnine

Sklad ima šest tisoč najemnih stanovanj, gradi jih 2144, še tisoč petsto jih ima v načrtu, Eden od temeljnih razlogov, da je javnih stanovanj premalo, je prenizka neprofitna najemnina.

"Ena ključnih težav pri zagotavljanju javnih najemnih stanovanj je predvsem podcenjena neprofitna najemnina, ker se ta najemnina ni uskladila že trinajst let," pravi Boštjan Udovič iz zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju.

Ta zdaj znaša od dva do štiri evre in pol na kvadratni meter. V državi bi do leta 2025 potrebovali deset tisoč takšnih stanovanj. Najemnine bi se lahko dvignile za tretjino – od tri do šest evrov na meter.

"V trenutnem predlogu je potrebna še neka korekcija, ker se tam omenja neprofitna najemnina. Verjetno ta ne bo dovolj in bo treba uporabiti neko srednjo, stroškovno najemnino in neko dodatno davčno olajšavo, da bo lastnike prepričala, da dajo stanovanja nam v najem," še poudarja Remec.

Sklad se bo lahko tudi dodatno zadolžil in v izvajanje vključil tudi občine in njihove sklade. Z zakonom bi spodbudili tudi legalno oddajanje tistih stanovanj, ki se zdaj oddajajo na črno.