Že lansko leto je bilo kar ugodno za poslovanje kampov, letošnje pa še boljše. A lastnike in upravitelje kampov skrbi, kaj bo v letu 2023. Foto: Shutterstock
Že lansko leto je bilo kar ugodno za poslovanje kampov, letošnje pa še boljše. A lastnike in upravitelje kampov skrbi, kaj bo v letu 2023. Foto: Shutterstock

V kampih je po upadu obiska leta 2020, ki je bil zlasti posledica manj prihodov tujih gostov zaradi epidemije covida-19, že leta 2021 prišlo do ponovnega dviga, letošnje leto pa je bilo še boljše, so v sporočilu za javnost pojasnili v združenju, ki deluje v okviru Turistično gostinske zbornice Slovenije. Po trenutnih podatkih naj bi bila vsaka šesta turistična prenočitev v Sloveniji realizirana prav v kampih.

Tudi finančni kazalci poslovanja potrjujejo visoko donosnost tega segmenta turizma. Ponudniki storitev kampiranja bodo v prihodnje še povečali dejavnosti na področju zagotavljanja visoke kakovosti storitev ter po potrebi tudi povečevali delež gostov, ki na vrhuncu sezone bivajo na osnovi rezervacij, in s tem regulirali obisk in povečevali zadovoljstvo gostov, so zapisali v združenju.

"Žal pa pogled, usmerjen v leto 2023, ni tako optimističen. Povečanim stroškom dela in materiala se pridružujejo drastične podražitve energentov. Kljub stalnim pozivom predstavnikov delodajalcev predstavnikom države se cene energije niso znižale skladno s pričakovanji, zato je stanje kljub obstoječim državnim ukrepom skrajno resno. Poleg tega imajo podjetja težave s pridobivanjem ponudb za zakup energije, včasih pa so te pogojene s celoletnim zakupom," so opozorili.

Ponudniki tako po njihovih navedbah napovedujejo, da prodajnih cen ne bodo mogli zviševati skladno s povečanjem cene energentov, zato bo ogroženo njihovo poslovanje.

Po koncu seje je predsednica Združenja kampov Slovenije Lidija Koren poudarila nujno potrebo po povečanem državnem sofinanciranju energentov, saj bo v nasprotnem primeru – kljub do zdaj sprejetim ukrepom – "prišlo do nazadovanja ali celo izgub v poslovanju kampiranja v Sloveniji".