Ambicija je postati regionalno središče sodobnih tehnologij za celotno Evropo. Foto: Pixabay
Ambicija je postati regionalno središče sodobnih tehnologij za celotno Evropo. Foto: Pixabay

Minister za gospodarstvo Matjaž Han bo sklenil dvodnevni uradni obisk v Srbiji, med katerim se je sestal z več ministri, v Novem Sadu pa je sodeloval pri uradnem odprtju inovacijskega centra za pametno proizvodnjo.

Gre za projekt razvojne pomoči, ki ga Slovenija v Srbiji izvaja in sofinancira s pomočjo Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj. Želijo si hitreje razvijati digitalne tehnologije in jih vključevati v srbska mala in srednja podjetja, cilj pa je, da bi to postalo nekakšno balkansko vozlišče za digitalne inovacije in umetno inteligenco.

Srbija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, tu je tudi več kot 1500 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo več kot 20.000 ljudi. Inovacijski center bo s finančno podporo slovenskega ministrstva in podjetniškega sklada povezal inovacijska, tehnološka, zagonska podjetja, raziskovalce, znanstveno-tehnološke parke, pa tudi državne organe, akademsko sfero, profesorje, študente. To je tako imenovana industrija 4.0.

Kot pravi profesor Zoran Jeličić z novosadske univerze, bi nekdo to imenoval pametna proizvodnja, kdo drug industrijska digitalizacija, gre pa za kompleksen spekter industrijskih in tehnoloških rešitev. Področje, ki se razvija vse hitreje in kjer nočejo zaostajati, ampak postati vodilni.

Sorodna novica Kako je videti pametna tovarna?

"Danes sem videl nekaj idej, moram reči, da me je skoraj strah takih idej. Moram pa reči, da je v regiji lahko prepoznan kot center umetne inteligence in novih tehnologij," je povedal Han.

Maja Tomanič Vidovič, direktorica slovenskega podjetniškega sklada, upa, da bo to skupaj s podporo Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj postal balkanski center združevanja moči, sodelovanja, skupnih projektov, tudi dodatnih evropskih sredstev.

"To je še posebej pomembno za regijo na Zahodnem Balkanu z bogato industrijsko dediščino in močnim inovacijskim duhom. V tem centru bomo to najbolje uporabili in ustvarili platformo za sodelovanje," pa je dejal Cijong Dzou iz UNID-a.

To pomeni dostop do tehnologij, nato z že uveljavljenimi podjetji razvoj in praktična uporaba novih zamisli, ki jih bodo delili, morda izboljševali, spreminjali ali pa se bodo spet rodile nove. Potencial, če bi se sem zares začelo zlivati in povezovati znanje iz celotne regije, je ogromen. Zato je ambicija postati regionalno središče sodobnih tehnologij za celotno Evropo.

Slovenija vlaga v inovacijski center v Srbiji