Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z vojno v Ukrajini so se razmere spremenile tudi v turistični panogi, dogajanje bo vplivalo tudi na strukturo turistov. "Moramo vedeti, da je za vse, ki so oddaljeni od Evrope – se pravi za ameriški, azijski, avstralski trg – vojna v Ukrajini vojna v Evropi. Čez mesec dni bodo mogoče te napovedi drugačne, ampak po zdajšnjih bomo definitivno v Evropi tudi letos prevladovali evropski turisti," ocenjuje profesor Janez Mekinc s portoroške Fakultete za turistične študije – Turistica.

Odpovedi že rezerviranih prvomajskih počitnic in potovanj v agencijah niso množične. "Seveda smo umaknili iz naše ponudbe nekaj izletov in potovanj v Rusijo, Ukrajino, imeli smo na primer tudi že zagotovljeno potovanje v Moskvo. Ta smo v času prvomajskih počitnic tudi odpovedali. Mogoče je v zadnjih dneh opaziti nekoliko manj rezervacij, kot smo pričakovali," je za Radio Slovenija povedal Miha Širca iz turistične agencije Kompas in ob tem dodal, da za zdaj večjega upada rezervacij kljub vsemu ne zaznavajo.

Že med pandemijo je nekaj turističnih agencij uvedlo direktne čarterske polete, saj je občutek varnosti pri odločitvi za potovanje pomemben. "V zadnjih 10 dneh povpraševanje ni povsem upadlo, tudi rezervacije ne. Mogoče ljudje nekoliko manj sprašujejo, ampak rezervacije potekajo. Vsi pa nekako čakajo, da se bo to do sredine aprila normaliziralo in stabiliziralo. Tudi za prvomajske praznike za zdaj sploh ne občutimo, da bi bilo kar koli," je dejal Jože Režonja iz turistične agencije Relax, kjer prav tako povečanega upada rezervacij in odpovedi za ta čas ne zaznavajo.

Prvi oddih brez pogoja PCT pa bodo nekateri preživeli v domačih krajih, turistične bone je namreč mogoče uporabiti do konca junija letos.