Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stavkajoči bodo v soboto stavkali na delovnih mestih, so sporočili iz sindikata Tuš. Podrobnosti bodo še enkrat predstavili na petkovi novinarski konferenci, na kateri bodo predstavili tudi dejavnosti po novem letu, saj je delavkam v maloprodaji, ne samo v Tušu, po njihovih besedah "dovolj izkoriščevalskih odnosov in nenehnega boja za dosego vsaj minimalnega življenjskega standarda, ki je določen z višino minimalne plače".

Sindikat zahteva dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1203,36 evra in da se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače ter inflacijo. Prav tako zahteva nadomestilo plače za čas stavke v vrednosti plače, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali.

Sorodna novica Vodstvo Tuša obžaluje napoved stavke, zahteve označujejo za nerazumne

Spomnili so, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v znesku 1450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. Medtem pa dosega realizirani promet vedno nove rekorde, so poudarili v sindikatu.

Navedli so, da so med dozdajšnjimi pogajanji dosegli vnovično uvedbo nekaterih dodatkov, ki so bili lani enostransko in brez opozorila odvzeti delavcem. Prav tako se je podjetje strinjalo, da se z novim letom začnejo pogovori o podjetniški kolektivni pogodbi.

"Dosegli smo tudi soglasje o tem, da je treba za delavce in poslovodje izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu. V panožni kolektivni pogodbi pa se bodo sindikati in zaposlovalci dogovorili tudi o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene," so pred tednom dni pojasnili v sindikatu.

Podporo napovedani stavki so izrekli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Pogajanja ne prinesejo rešitev, vodstvo podjetja Tuš pa vztrajno zavrača vaše legitimne zahteve. Temeljni vzroki za stavko so jasni: zaposleni v Tuševih poslovalnicah delate na preslabo plačanih delovnih mestih, višina plače pa se ne usklajuje niti z vsakoletno inflacijo," so zapisali v sporočilu za javnost.