Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednica sindikata Mirjana Janjić je napovedala, da se bodo pogajanja še nadaljevala. Za zdaj ni znano, ali bo morebitna stavka celodnevna.

Sindikat od podjetja zahteva dvig osnovne plače, da ta ne bo nižja od zakonsko določene minimalne plače. Zahtevajo tudi povračilo stroškov za prehrano med delom v višini 7,96 evra oz. v višini zgornjega neobdavčenega zneska ter dvig nadomestila za prevoz na delo in z dela na 100 odstotkov cene javnega prevoza ali kilometrino v višini zgornjega neobdavčenega zneska. Poleg tega zahtevajo izplačilo regresa za letni dopust v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov.

V pogodbi o zaposlitvi delavca naj se določi konkretna poslovalnica oz. točen kraj opravljanja dela, v delovni čas naj se všteva priprava na delo in zaključevanje dela, ta pa naj se evidentira tako, da evidence ustrezajo dejanskemu stanju, ki zajema vsakršno prisotnost na delovnem mestu in druge delavčeve obveznosti, so še našteli v sindikatu.

Nezadovoljstvo izrazili tudi s protestnim shodom

Na vedno večje nezadovoljstvo zaposlenih namreč opozarjajo že dlje časa: "Na zahteve smo opozarjali s protestnim shodom, medijskimi objavami, zbiranjem podpisov za stavko in s terenskimi akcijami." Če v vodstvu ne bodo imeli posluha zanje, so napovedali možnost stavke.

"Zaradi kadrovske podhranjenosti so zaposleni vedno bolj obremenjeni, premeščajo jih iz ene v drugo poslovalnico, povečujeta se bolniška odsotnost in izčrpanost, kar posledično vodi v hujše okvare zdravja in invalidnost," so opisali.

Navedli so, da sindikat šteje več kot 500 delavcev, da so pod peticijo na panožni ravni v potrditev zahtev zbrali 7000 podpisov, v podporo stavki pa doslej 1300 podpisov.

Družba Engrotuš zaposluje okoli 2800 ljudi. Lani je ustvarila 454,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 0,01 odstotka več kot leta 2020. Lanski čisti dobiček je znašal 4,2 milijona evrov, medtem ko je imelo podjetje leta 2020 31,2 milijona evrov izgube.