Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo
Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo

Z zvišanjem obrestnih mer za 0,25 odstotne točke so se obresti povišale na najvišjo raven od izbruha finančne krize leta 2008. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je ponovil, da je cilj znižanje inflacije na dva odstotka. Višanje obrestnih mer se bo nadaljevalo, "če se bo uresničeval naš osnovni scenarij glede gibanja gospodarske rasti, inflacije in finančnih trgov". "Potem bo treba obrestne mere še dodatno dvigniti, da bomo potem v prihodnjem letu videli znatno nižanje inflacije in potem dosegli svoj cilj v letu, ki sledi," je dejal Vasle.

Medtem ko so guvernerji presodili, da so se razmere na finančnih trgih stabilizirale, skrb vzbujata vztrajanje visoke inflacije in nadaljevanje inflacijskega pritiska iz gospodarske rasti. Na vprašanje, koliko na učinkovitost ukrepov za zniževanje inflacije vplivajo posamezne države z razsipno fiskalno politiko, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle odgovarja: "V zadnjih četrtletjih opažamo, da fiskalne politike niso več tako usklajene z denarno politiko, kot so bile v času covidne krize. To bo zahtevalo, če se bodo takšna gibanja na področju fiskalne politike nadaljevala, večje dvige obrestnih mer, kot bi jih potrebovali sicer."

Slovenija se po višini inflacije uvršča nad povprečje držav evrskega območja. Vasle je ponovil, da so ključni razlogi za različne stopnje inflacije povezani s tem, kako se cene energentov prenašajo v domače gospodarstvo in v domače cene.

"Ko pa gledamo naprej, bodo te razlike v inflaciji v ključni meri odvisne od tega, kakšne bodo nacionalne politike, fiskalne politike in pa politike na področju plač," je še pojasnil guverner Banke Slovenije.

Analitiki po pisanju Bloomberga pričakujejo, da bosta letos sledila še dva zaporedna dviga obresti, in sicer po 0,25 odstotne točke.

Bančna posojila bodo še dražja