Velenjski župan predlaga vladi, da bi se pri investicijah v gospodarstvo obnašala kot Srbija. Foto: BoBo
Velenjski župan predlaga vladi, da bi se pri investicijah v gospodarstvo obnašala kot Srbija. Foto: BoBo
Velenjski župan zaskrbljen zaradi Gorenja

Velenjski župan Kontič si namreč želi, da bi država sodelovala z Gorenjem po vzoru Srbije, ki prek vlaganj v podjetja pridobiva oz. ohranja delovna mesta.

"Tu bo možnost, da tudi slovenski delež oziroma ta delež, ki ga Slovenija v Gorenju ima, obdržimo, če bi se za dokapitalizacijo odločili. V nasprotnem primeru se bo seveda delež, ki ga ima država prek Kada v Gorenju, zmanjšal, kar se odraža tudi na možnosti vplivanja na nadaljnji razvoj Gorenja, na nova delovna mesta, na ohranjanje sedanjih delovnih mest, povezano pa je tudi s selitvijo proizvodnje v Srbijo," je menil Kontič.

Velenjski župan ne nasprotuje privatizaciji, boji pa se, da bodo za prihodnje mesece načrtovani postopki pomenili, da se v Sloveniji odrekamo tistemu, kar je v Sloveniji dobro. V Gorenju v Srbiji bo po njegovih besedah vsekakor Srbija prek vlade vključena in bo tudi odločala o nadaljnji razvojni politiki.

"Naša bojazen je povezana s tem, da če se bo to v Srbiji dogajalo, to pomeni, da se bo del proizvodnje še naprej selil v Srbijo, tam se bodo ustvarjala nova delovna mesta, v Sloveniji pa bomo ta delovna mesta zmanjševali," je še opozoril Kontič in izjavo pospremil s podatki, da je bilo v Srbiji v Gorenju v zadnjih letih odprtih okoli 2000 delovnih mest, v Sloveniji pa se je v zadnjih petih letih število zaposlenih zmanjšalo za okoli 2500.

Na pismo se je odzval le direktor Gorenja
Na Kontičevo pismo se je odzval le predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, ki je navedel, da se da iz Kontičevega pisma vladi razumeti, da bi lahko Srbija v interesu uprave vstopila v lastniški delež Gorenja, kar po Bobinčevih pojasnilih ni namen oz. se to ne bo zgodilo, je pojasnil Kontič in dodal, da gre za to, da bi Srbija skupaj z Gorenjem vlagala v proizvodnjo v Srbiji, podobno kot imajo to urejeno s Fiatom.

Gorenje in Panasonic sta v začetku julija podpisala dolgoročno strateško partnerstvo, velenjska družba pa je za 23. avgust sklicala dokapitalizacijsko skupščino. Med predlaganimi sklepi uprave in nadzornega sveta podjetja so tudi tri dokapitalizacije, ki bi lahko dosegle okoli 63 milijonov evrov.

Velenjski župan zaskrbljen zaradi Gorenja