CPTPP je bil vzpostavljen leta 2018. Foto: EPA
CPTPP je bil vzpostavljen leta 2018. Foto: EPA

S tem ko bo Velika Britanija postala 12. članica transpacifiškega partnerstva, bo CPTPP vključeval več kot 500 milijonov ljudi in ustvaril 15 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), so sporočili iz urada britanskega premierja.

"V svojem bistvu smo odprt in prostotrgovinski narod, ta dogovor pa dokazuje dejanske gospodarske koristi naših svoboščin po brexitu," je premier Rishi Sunak dejal v izjavi, v kateri je napovedal sklenitev dogovora. Kot del CPTPP-ja je Velika Britanija zdaj v odličnem položaju, da izkoristi priložnosti za nova delovna mesta, rast in inovacije.

S tem se uresničuje ključna obljuba zagovornikov brexita, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije lahko izkoristila pridružitev drugim trgovinskim blokom, katerih gospodarstva rastejo hitreje kot gospodarstva bližnjih držav. Kritiki so trdili, da bodo takšni podvigi le stežka nadomestili gospodarsko škodo, ki jo je utrpel izstop iz EU-ja, največjega svetovnega trgovinskega bloka.

Partnerstvo je naslednik sporazuma o transpacifiškem prostotrgovinskem partnerstvu (TPP), pri katerem je sodelovala administracija nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Leta 2017 je Obamov naslednik Donald Trump ZDA umaknil iz TPP-ja, ki so ga sicer številni označevali za protiutež naraščajoči gospodarski moči in vplivu Kitajske.

V CPTPP je vključenih 11 držav, med njimi Japonska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija in Mehika. Leta 2021 so postopke za pridružitev sprožili še Južna Koreja, Kitajska in Tajvan.

Za vstop nove države v CPTPP morajo vse obstoječe članice doseči soglasje.