Kitajska in ZDA se prepirajo zaradi tečaja juana. Foto: EPA
Kitajska in ZDA se prepirajo zaradi tečaja juana. Foto: EPA

Ven je opozoril, da bi drastično zvišanje tečaja juana v primerjavi z ameriškim dolarjem na Kitajskem povzročil resne gospodarske in družbene posledice.

"Če bi se juan okrepil za med 20 in 40 odstotki, kot to zahtevajo ameriške oblasti, je nejasno, koliko kitajskih podjetij bi šlo v stečaj, koliko delavcev bi izgubilo delo in koliko bi se jih bilo prisiljeno vrniti na podeželje. Tako bi prišlo do resnih težav v kitajski družbi," je Ven dejal v govoru na srečanju ameriško-kitajskega poslovnega odbora.

Pred srečanjem z ameriškim predsednikom Barackom Obamo je Ven izrazil optimizem, da bo obema največjima gospodarstvoma na svetu uspelo razrešiti najhujša trgovinska nesoglasja, med katerimi je vprašanje tečaja kitajske valute na vrhu seznama.

Kitajski premier je zagotovil, da ZDA in Kitajska "niso tekmeci v konkurenci, ampak partnerji v sodelovanju".

ZDA: Močnejši juan bi koristil vsem
Menjalni tečaj juana je že dolgo časa jabolko spora med Kitajsko in ZDA, pa tudi z Evropsko unijo, za katere je kitajska valuta umetno podcenjena, kar daje prednost kitajskim izdelkom na svetovnem trgu in negativno vpliva na konkurenčnost ameriških in evropskih izvoznikov.

Kitajske oblasti so junija dovolile nekoliko prožnejši tečaj juana, vendar pa je po mnenju Washingtona vmes z obsežnimi posegi na valutnem trgu dejansko zagotovil, da se tečaj bistveno ni spremenil.

ZDA vztrajajo, da je tečaj še vedno močno podcenjen in da bi večja prožnost Pekinga v tečajni politiki bistveno prispevala k odpravi svetovnih gospodarskih nesorazmerij ter koristila tako ZDA kot Kitajski. Ameriški kongresniki, ki so znani po bolj protekcionističnih težnjah, zaradi tega zahtevajo tudi trgovinske sankcije proti Kitajski.