Foto: Reuters
Foto: Reuters

Državni statistični urad (Surs) je izračunal, da je bila na mesečni ravni inflacija 0,3-odstotna, najbolj pa so se v primerjavi s februarjem podražili naftni derivati. Cene na letni ravni so se marca tudi nekoliko zvišale, potem ko so padle tako januarja kot februarja, medtem ko je bila marca lani letna rast cen 0,5-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila -0,6-odstotna, potem ko je bila marca lani pri 1,7 odstotka.

Blago se je v enem letu podražilo povprečno za 0,3 odstotka, pri čemer se je podražilo le blago dneve porabe, in sicer za 2,2 odstotka, cene poltrajnega in trajnega blaga pa so se v povprečju znižale, za 5,8 odstotka oz. za 0,3 odstotka. Storitve so se v enoletnem obdobju pocenile za 0,4 odstotka.

Več kot tretjino dražja elektrika

Elektrika se je marca v primerjavi z enakim mesecem lani podražila za 38,7 odstotka in k letni inflaciji prispevala eno odstotno točko. Ob tem statistični urad opozarja, da se je elektrika marca lani opazneje pocenila zaradi vladnega odloka o začasnem neplačevanju prispevkov.

Po drugi strani so letno inflacijo za 0,6 odstotne točke ublažile pocenitve oblačil in obutve. Cene oblačil in obutve so bile v povprečju za 8,8 odstotka nižje kot marca lani.

Na mesečni ravni inflacije so 0,3 odstotne točke, kar je največ, prispevali dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so bile v primerjavi s februarjem za 6,1 odstotka višje, cene goriv in maziv za osebna vozila pa za 5,7 odstotka višje.

Dražji oblačila, obutev in oprema za šport

Za 0,2 odstotne točke so marčno inflacijo zvišale še za 3,3 odstotka višje cene oblačil in obutve. Oprema za šport se je v povprečju podražila za 14 odstotkov, kar je inflacijo zvišalo še za dodatne 0,1 odstotne točke. Pocenitve zimskih počitniških paketov za 9,4 odstotka so inflacijo ublažile za 0,3 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila marca 0,1-odstotna, potem ko je bila marca lani 0,7-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila -0,8-odstotna, medtem ko je v enakem obdobju leta prej znašala 1,8 odstotka. Mesečna rast cen je bila 0,6-odstotna.