Po besedah infrastrukturnega ministra je v načrtu gradnja polj sončnih elektrarn. Foto: Reuters
Po besedah infrastrukturnega ministra je v načrtu gradnja polj sončnih elektrarn. Foto: Reuters

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo poslalo več osnutkov zakonov, med njimi je predlog zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, kar je ena od osrednjih točk in obljub trenutne vlade. Na Infrastrukturnem ministrstvu so pripravili zakon, ki bi posegel v mnogo drugih zakonov, obeta pa pohitritev postopkov, ker bi pri sončnih elektrarnah odpadli večmesečni predhodni postopki in čezmejna presoja vplivov.

Sončni kolektorji bi bili nameščeni na priobalnih in kmetijskih zemljiščih, ob avtocestah in na degradiranih območjih. Zakon naj bi bil še letos sprejet na vladi. "Želimo pozitivno diskriminirati sončno elektrarno do drugih naprav, ki niso sončne elektrarne, na primer hidroelektrarn," je pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Ravno dolgotrajno pridobivanje dovoljenj in težave s priključitvijo večjih zmogljivosti so napotili Petrol, da pospešeno vlaga v vetrnice in sončne elektrarne v Srbiji in na Hrvaškem. "Projektov obnovljivih virov je na Hrvaškem bistveno več. Moram reči, da je Hrvaški v zadnjih petih letih uspelo udejanjiti svojo strategijo," je ob tem poudarila predsednica Petrolove uprave Nada Drobne Popovič

Sorodna novica Golob: Tretjini gospodinjstev bomo omogočili dostop do sončnih elektrarn

ELES in SODO sta pripravila tudi načrt možnosti vključitve večjih sončnih elektrarn na elektroenergetsko omrežje, tako ELES-ovo kot omrežje distributerjev. Označeni so kraji, točke ob transformatorskih postajah. "Da gremo v gradnjo večjih elektrarn, v polja sončnih elektrarn. Tukaj pride do izraza, kje so tiste točke priključitve, da omrežja ni treba okrepiti, da ni nobenih stroškov," je dejal minister Kumer.

Vlada bo medresorsko uskladila dolgoročni načrt za doseganje ciljev spodbujanja proizvodnje in rabe obnovljivih virov energije za pet let. Sredstva se zbirajo s prispevki, ki jih že zdaj plačujemo ob nakupu energentov, in zlasti z evropskimi sredstvi.