Po neuradnih podatkih je Umar napoved znižal s 4,6 na 4,2 odstotka. Vlada pa s tem domnevno ni zadovoljna. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Po neuradnih podatkih je Umar napoved znižal s 4,6 na 4,2 odstotka. Vlada pa s tem domnevno ni zadovoljna. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Napoved gospodarskih gibanj 2022, ki ima sicer oznako interno, je Umar pripravil v prvi polovici marca, v vladni postopek so ga oddali 16. marca. Direktorica Umarja Maja Bednaš je 24. marca napoved predstavila na seji vlade, vendar je bila obravnava točke prekinjena in potem na seje vlade ni bila več uvrščena.

Neuradno je Umar napoved za letos znižal s 4,6 na 4,2 odstotka, za prihodnje leto na tri odstotke, za leto 2024 pa na 2,8 odstotka. Na Umarju pri tej oceni vztrajajo, saj da ni vsebinskih ali strokovnih razlogov za popravke.

Rok za predložitev dokumenta in programa stabilnosti pa je potekel 10. aprila, opozarja predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun: "Do takrat bi morala vlada te dokumente predložiti državnemu zboru in fiskalnemu svetu. Fiskalni svet jih do danes še ni prejel, zato smo vlado in DZ v ponedeljek z dopisom na to opozorili."

Z vlade pa danes sporočajo le, da bodo obravnavo napovedi nadaljevali na eni od svojih prihodnjih sej.

Mesec je torej minil od prve obravnave, napoved pa je tudi podlaga za pripravo programa stabilnosti, ki ga mora Slovenija v Bruselj oddati do konca aprila.

Zadnjih deset let se objava pomladanske napovedi nikoli ni premaknila v april, ampak je bila skoraj vedno objavljena do sredine marca.

Zakaj vlada ne obravnava Umarjevega poročila