Kje se skrivajo izjemno poceni artikli iz vladne košarice živil? Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Kje se skrivajo izjemno poceni artikli iz vladne košarice živil? Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

V dveh dneh iskanja so ekipe TV Slovenija našle le tri izdelke po popisanih cenah, med drugim tudi kilogramski kruh, ki stane 21 centov, a je bila polica, kjer naj bi bil, prazna.

Vlada napoveduje spremembo načina popisovanja, z novim letom naj bi ga razširila na pokrajine, a je že slišati opozorila, da to ne bo prineslo izboljšanja. Na ministrstvu za kmetijstvo menijo, da je cilj košarice dosežen, ker omogoča osnovna živila po najnižji ceni. A kupci opažajo, da izdelkov po cenah vladnega popisa na policah pogosto hitro zmanjka.

"Niso realne cene, kot so v trgovini," je za TV Slovenija povedala naključna mimoidoča in dodala, da ji še nikoli ni uspelo kupiti poceni izdelka iz vladne košarice živil, čeprav po njenih besedah precej hodi po trgovinah.

Sorodna novica Kmetijsko ministrstvo pravi, da gre za konkretne izdelke, katerih cena je preverljiva

Nekdanji dolgoletni direktor Spara Igor Mervič pravi, da pri nenavadno nizkih in podobnih cenah ne gre za dogovor med trgovci. "Ko en trgovec prodaja štruco po 19 centov, jo potem tudi drugi in tu ni nobene zarote, ampak gre za sistem, kakršen je, da iščemo najnižje cene, jaz nisem naklonjen projektu, kakšen je zdaj," je povedal Mervič.

Decembrski popis cen je bil zadnji v taki obliki, na vladi pripravljajo nov projekt, a popisovanje bo ostalo. "Razmišljamo o tem, da bi spreminjali lokacije, da se ne držimo samo osrednje Slovenije. Da trgovci ne bodo vedeli, v kateri regiji, kateri dan, lahko pa bodo predvideli teden," je pojasnila Ana Le Marechal, direktorica direktorata za hrano in ribištvo ministrstva za kmetijstvo.

"V tem letu smo ugotovili, da ta popis omogoča številne prilagoditve in tako bo tudi v prihodnje. Po regijah ni bistvenih razlik v cenah posameznih prehranskih izdelkov," je opozoril Jože Podgoršek, nekdanji kmetijski minister.

"Če bodo šli po regiji, ne bodo dobili pravilne slike in se bo spet izjalovilo," je prepričan Mervič. Mervič meni tudi, da bi morali biti popisani izdelki naključni. "Potem se bo vdelo, kateri trgovec je poceni," je sklenil.

Nov vladni projekt bo davkoplačevalce stal približno toliko kot do zdaj, vreden bo od 120.000 do 130.000 evrov.

Kje so izdelki po nenavadno nizkih cenah?