Športna loterija. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Športna loterija. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

A zgodbe še ni konec, saj naj bi šlo zgolj za dopolnjevanje ponudb. Kot so ob tem sporočili iz Smučarske zveze Slovenije (SZS), želi ponudnik za nakup dopolniti svojo ponudbo. "Ponudnik za odkup poslovnega deleža Športne loterije, ki je v lasti SZS, nas je obvestil, da je pri ministrstvu za finance umaknil prošnjo za soglasje, saj želi vlogo dopolniti," je zapisala krovna zveza na področju zimskih športov, ki ima v lasti 20-odstotni delež v Športni loteriji.

SZS skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in Nogometno zvezo Slovenije (NZS) prodaja večinski, 57-odstotni delež v edinem ponudniku športnih stav v Sloveniji. Razlog za razmišljanje o prodaji naj bi bila tveganja, povezana z odpiranjem trga športnih stav v Sloveniji.

Po pisanju portala Necenzurirano naj bi se za monopolista na domačem trgu športnih stav zanimalo britansko podjetje Entain, eden največjih spletnih ponudnikov iger na srečo, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Posel je Entain želel izpeljati skupaj z nekaterimi najbogatejšimi češkimi poslovneži, ponujal pa naj bi od 50 do 60 milijonov evrov.
Drugi interesent naj bi bila medtem romunska igralniška skupina Superbet, ki deluje v desetih evropskih državah, po pisanju portala Necenzurirano naj bi bila njihova ponudba še nekoliko višja.

Na olimpijskem komiteju so v začetku meseca zapisali, da je ponujena cena dobra, vendar pa da prodaje ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa. To je bila tudi glavna izražena skrb predstavnikov države pri tem načrtovanem poslu. Obenem so se bili v olimpijskem komiteju pripravljeni ideji o prodaji odreči, če se država zaveze k ohranitvi monopola na trgu športnih stav.

Država sama sicer ne more odločiti o tem, ali se zveze odločijo prodati Športno loterijo, ki prek transferjev v Fundacijo za šport financira slovenski šport. To so danes zapisali tudi na ministrstvu za finance. "Minister za finance ne sprejema odločitev o tem, ali bodo lastniki Športne loterije prodali svoje deleže, temveč je to odločitev, ki jo sprejme lastnik sam," so navedli.

Ministrstvo je v postopek odločanja vključeno kot izdajatelj soglasja k nameravanemu poslu. Minister ima namreč na podlagi določil zakona o igrah na srečo pristojnost odločanja o vlogi interesenta za pridobitev soglasja k nakupa deleža. V tem postopku po zakonu odloča na podlagi več kriterijev, določenih v tretjem členu zakona.