Foto: EPA
Foto: EPA

Nujno sejo odbora za finance je zahtevala poslanska skupina SDS-a, saj v javnosti, kot je spomnil poslanec Franc Breznik, že nekaj časa odmeva novica, da nameravajo trije lastniki Športne loterije – Smučarska zveza Slovenije (SZS), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) – svoje deleže prodati tujemu skladu.

Ob tem je bil kritičen do izjav predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana, da vlada oziroma država nimata nič s prodajo deležev Športne loterije. Zakon o igrah na srečo po Breznikovih besedah namreč jasno določa pogoj soglasja ministra za finance za prodajo oziroma nakup deležev Športne loterije.

Prodaja deležev SZS-ja, OKS-ja in NZS-ja tujemu skladu bi po prepričanju SDS-a škodovala slovenskemu športu, predvsem z vidika financiranja. Breznik je ob tem spomnil na prodajo letalskega prevoznika Adrie Airways tujemu skladu. "Večina takšnih prodaj se je končala porazno," je ocenil.

Seja odbora za finance. Foto: DZ/Matija Sušnik
Seja odbora za finance. Foto: DZ/Matija Sušnik

V SDS-u so zato predlagali sklep, s katerim bi odbor ministra za finance Klemena Boštjančiča pozval, da ne da soglasja k prodaji deležev Športne loterije Slovenije.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Nikolina Prah je pojasnila, da mora minister za finance o vlogi odločiti v roku 30 dni od njene vložitve, v nasprotnem primeru se šteje, da je soglasje dano. Minister, ko odloča o soglasju o prodaji delnic, upošteva zlasti merila, ki so določena v zakonu o igrah na srečo. Ta med drugim vključujejo zasičenost ponudbe iger na srečo v državi, vpliv na socialno, kulturno in naravno okolje, finančno boniteto oceno pravne osebe in njene izkušnje na področju prirejanja iger na srečo.

"Ministrstvo trenutno obravnava eno vlogo za pridobitev delnic Športne loterije in znova poudarjam, da se o vsaki vlogi odloča z vso potrebno skrbnostjo," je zagotovila.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan je opozoril na trend manjšanja financiranja športa iz javnih sredstev v zadnjih letih. S tem ko se umika država, pa vedno večje finančno breme pada na starše otrok, ki se želijo ukvarjati s športom.

Na vprašanje Breznika, kako se ministrstvo opredeljuje do prodaje, je Židan odgovoril, da se ministrstvo ni opredeljevalo, ker ni soglasodajalec v tej zadevi. Se bo pa zavzemalo, da bo financiranje športa še naprej varno in stabilno.

Nasprotujoča si mnenja glede učinkov prodaje

Namestnik generalnega sekretarja in poslovni direktor OKS-ja Matic Švab, direktor SZS-ja Uroš Zupan in Mladen Čičmir z NZS-ja so med razlogi za razmislek o prodaji poudarili pretekle poskuse za liberalizacijo trga športnih stav. Po oceni Švaba in Zupana bi ta močno oslabila moč Športne loterije.

Švab je ob tem pojasnil, da je OKS do zdaj prejel eno ponudbo in da nobena odločitev še ni bila sprejeta. Potencialni kupec bo moral spoštovati vsa strateška sidra, ki jih je opredelila uprava Športne loterije, prejeta ponudba pa je prišla od potencialnega kupca, ki je eden glavnih igralcev na svetovnem trgu, je zagotovil.

Čičmir je medtem ocenil, da ni bojazni, da bi imela morebitna prodaja negativne posledice na slovenski šport.

Fundacija za šport (FŠO), ki sredstva pridobiva iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, tej prodaji ostro nasprotuje. Predsednik FŠO-ja Branko Zorman je predsedniku OKS-ja Franju Bobincu in predsedniku SZS-ja Enzu Smrekarju očital, da nimata mandata za pogovore o prodaji deležev.

Franjo Bobinac. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Franjo Bobinac. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Člani odbora podprli sklep, ki prodaje Športne loterije ne podpira

Nasprotovanje prodaji sta sicer na nujni seji odbora za finance izrazila tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič in direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) Borut Sever.

Proti prodaji deleža Športne loterije tujemu skladu so bili tudi poslanci iz vrst koalicijskih poslanskih skupin. Monika Pekošak in Lenart Žavbi iz Svobode sta med drugim izrazila zaskrbljenost glede morebitnih negativnih posledic prodaje na družbo, predvsem z vidika zasvojenosti državljanov z igrami na srečo.

Franc Props (Svoboda) in Soniboj Knežak (SD) sta poudarila vprašanje družbene odgovornosti lastnikov Športne loterije do skupnosti, medtem ko je Milan Jakupovič (Levica) prepričan, da s tako prodajo zadeve ne bi šle v pravo smer.

Koalicijske poslanske skupine so zato pripravile lasten predlog sklepa, da odbor za finance, med drugim zaradi izostanka celovitih analiz učinka na področje športa in invalidov, prodaje deležev Športne loterije ne podpira.

Predlagani sklep so na glasovanju podprli tudi opozicijski poslanci. Medtem ko predlagani sklep SDS-a ni prejel zadostne podpore.

Sorodna novica Tarča o prodaji "slovenske srebrnine" Športne loterije

Bobinac: Prodaje Športne loterije ne bo ob zavezi politike za ohranitev monopola

Morebitno prodajo Športne loterije so znova obravnavali tudi na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije. Predsednik OKS-ja Franjo Bobinac je zatrdil, da prodaje ne bo ob zavezi slovenske politike za ohranitev monopola loterije.

"Odkar smo konec aprila prejeli zavezujočo ponudbo enega od potencialnih kupcev, nismo sprejeli še nobenega sklepa. Če dobimo zavezo slovenske politike, da monopol Športne loterije ne bo še kar nekaj časa ukinjen, potem prodaje zagotovo ne bo. Na začetku julija se bo iztekel rok, ko naj bi svoje mnenje dalo tudi ministrstvo za finance, potem bomo določili naslednje korake," je dejal Bobinac.

Dodal je, da je sicer cenitev loterije pripravljena. "Sam bi še najraje videl, da ostane tako, kot je, torej da ostane monopol in da ostanemo lastniki. Prav tako osebno ne poznam nobenega od mogočih kupcev, le njihove pisne ponudbe," je dodal Bobinac.

Obenem je dajal, da se je medtem pojavil tudi drugi potencialni kupec z bistveno višjo ponudbo od prvega, pri tem pa predsednik OKS-ja ni povedal zneskov.

Na seji je bilo nekaj ostrih besed med Bobincem in predsednikom Športne zveze Nova Gorica Miranom Müllnerjem, tudi članom IO-ja OKS-ja, ki je ostro proti prodaji. Bobinac je zavrnil očitke, da je bilo do zdaj delo OKS-ja na tem področju nepregledno in zavajajoče.

Bobinac je navedel, da je bila seja odbora državnega zbora za finance, sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS-a, "nekakšen lakmusov papir". Člani odbora so se namreč na nujni seji tik pred IO-jem OKS-jem izrekli proti prodaji deleža Športne loterije.

Branko Zorman, predsednik Fundacije za šport (FŠO), se na seji IO-ja OKS-ja ni oglasil, je pa FŠO eden od temeljev financiranja športa v državi. Letos bo razdelila 11 milijonov evrov, svet FŠO-ja pa je proti prodaji Športne loterije. V FŠO denar priteka iz koncesijskih dajatev od klasičnih iger na srečo, pri tem sta Športna loterija in Loterija Slovenija monopolista v državi.

OKS ima 20-odstotni delež kot tudi Smučarska zveza Slovenije (SZS), nekaj manjšega ima Nogometna zveza Slovenije (NZS), skupaj pa imajo te tri športne organizacije večinski delež. Proti prodaji komercialnemu podjetju iz tujine so se že pred časom izrekli tudi v Združenju občin Slovenije in v Skupnosti občin Slovenije. FŠO namreč sofinancira šport tudi na lokalni ravni, predvsem na področju objektov.