Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz poslovnega poročila je razvidno, da je dobiček podjetja nazadoval zaradi vlaganj v projekt metaverse.

Meta je v času, ko na veliko vlaga v svoj futuristični projekt metaverse, ki naj bi postal naslednja generacija medmrežja, odvisna od oglaševalskih prihodkov. Delnice podjetja so se pocenile zaradi rasti stroškov poslovanja in šibkih napovedi za naprej, pri čemer je šlo v nič toliko tržne vrednosti tehnološkega velikana, kot je vreden celotni letni bruto domači proizvod (BDP) Grčije.

Medtem je zasebno premoženje ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga upadlo za 31 milijard dolarjev, kar je enako kot letni BDP Estonije, poroča BBC.

Meta je v svoj poslovni segment resničnostnega laboratorija vložila več kot deset milijard dolarjev, kar je vplivalo na padec dobička. Delovno silo so v podjetju povečali za 23 odstotkov, na skupaj 71.970 zaposlenih. Podjetje je sporočilo, da bodo prihodki v tekočem četrtletju nižji od pričakovanj Wall Streeta, med drugim tudi zaradi nadaljevanja težav z ozkimi grli v preskrbovalnih verigah, pomanjkanja delovne sile in konkurence TikToka, YouTuba ter drugih platform.

Spremembe glede zaščite zasebnosti Meti prav tako otežujejo sledenje potrošnikom za oglaševalske namene. Meta v tekočem četrtletju pričakuje med 27 in 29 milijardami dolarjev prihodkov, Wall Street pa je napovedoval več kot 30 milijard dolarjev.

Metaverse še kot ideja

Zuckerberg je metaverse opisal kot medmrežje v 3D-obliki, virtualno okolje, v katero se bodo ljudje lahko potopili in ne bodo več le strmeli v zaslon. Ljudje se bodo lahko srečevali, se družili, opravljali sestanke, se igrali s pomočjo slušalk z mikrofonom, pametnimi telefoni, posebnimi očali in podobnimi napravami.

Metaverse za zdaj obstaja le kot ideja, ki si jo je pred 30 leti zamislil pisatelj znanstvene fantastike Neal Stephenson. Ni še zanesljivo, ali bo res postal naslednja generacija interakcije človeka z računalnikom ali pa bo le igrišče za tehnološke navdušence in igralce. Vlagatelji so previdni, saj bolj težijo k takojšnji povrnitvi svojih naložb z obrestmi.